Психологически спокойна среща за ИТН и БСП. С такъв коментар от страна на Тошко Йорданов започнаха разговорите между ИТН и БСП за съставяне на кабинет с третия мандат.

Спокойствието му идва от това, че и двете партии искат експертно правителство.

С държавнически подход дойдоха социалистите, по думите на Борислав Гуцанов. Третият мандат, според него, е по-отговорен, тъй като този мандат е мандат на парламента. Ясно е, че имаме различия, би било ненормално да нямаме, но трябва да търсим общите неща, каза Тошко Йорданов и подчерта, че когато нещата са по-спокойни, можем да се върнем към различията си.

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

В името на страната

От ИТН представиха приоритетите си в различните сектори и се обявиха за друг начин на реформиране на съдебната система, след като Конституционният съд я върна. Те се обявяват за усъвършенстване на съдебната практика, актуализиране на състава на регулаторите, както и редица други. България вече не трябва да е нежен донор на ЕС, според ИТН. Партията не иска и служебен кабинет да излъчи следващия еврокомисар. Важно е как България ще се постави в дневния ред на ЕС, според партията на Слави Трифонов. До края на унгарското председателство трябва да станем пълноправен член на Шенген, според ИТН. Активна външна политика е амбицията на партията.

Според Тошко Йорданов двете партии имат еднакви позиции за мерките за демографската криза. Образованието и науката са водещи приоритети в развитието на една страна, според приоритетите на ИТН. С БСП нямали различие относно Зелената сделка и либерализацията на пазара на електроенергия. Сходство имат и по темата за бъдещето на Маришкия басейн. ИТН е за адекватно финансиране на отбраната без противопоставяне на отделните сектори. Споделяме това, което изложение, с малки нюанси, констатира Борислав Гуцанов. Чувстваме се в свои води, отчете социалистът, който е доволен от диалога в парламента, иницииран от ИТН. И БСП смятат, че редовна власт трябва да излъчи българския еврокомисар. И двете партии са на мнение, че е нужна по-ясна позиция на страната ни за РСМ. Какво се случи с парите за АМ "Хемус", попита Борислав Гуцанов като смята, че следващ кабинет трябва да даде отговор на този въпрос.

Тошко Йорданов с оферта към хората на Марков за 4-годишно управление

Тошко Йорданов с оферта към хората на Марков за 4-годишно управление

Виктория Василева: Даваме подкрепа за политики, не ние да участваме във властта

Вървим на една и съща вълна, констатира Гуцанов. БСП също са за ефективно законодателство за борба с корупцията. Според Драгомир Стойнев първите два опита за съставяне на правителство били чисто егоистични. Ситуацията става нетърпима, каза той и приветства усилията на ИТН да съставят редовен кабинет.

С 80% намаляват инвестициите за първите 4 месеца, посочи червеният депутат. Ние имаме общи цели, изтъкна социалистът. За да се постигнат тези цели е нужен надпартиен консенсус, по думите му, а хората се отвращават от изборите. Стойнев се надява първите две сили в парламента да възприемат третия мандат като втори шанс да се върнат на масата на преговорите.

ИТН и Катинчарова не се харесаха

ИТН и Катинчарова не се харесаха

Депутатите около Ивелин Михайлов няма да покрепят ИТН