Парламентарната група на "Има такъв народ" започна серията си консултации, които обяви вчера, след като получи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Първата среща в Народното събрание се състоя с независимите депутати от разпадналата се партия "Величие" , а от тях присъства само Красимира Катинчарова, докато Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова, които подкрепят идеолога Ивелин Михайлов, не дойдоха.

От страна н ИТН присъстваха председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Павела Митова и Силви Кирилов.

Първият въпрос по време на срещата зададе Красимира Кантичарова, която запита ИТН какво мислят по отношение на изграждането на АЕЦ "Белене" за развитие на енергийния суверенитет на България. Тошко Йорданов заяви, че едно бъдещо управление не е само една тема или едно АЕЦ "Белене". И настоя независимите народни представители да чуят законодателната програма на ИТН, а не да смесват парламентарни инициативи. Що са касае до АЕЦ "Белене", Йорданов настоя първо да се направи експертиза по темата. Иначе според Йорданов ядрената енергетика трябва да се развива в България. АЕЦ "Белене" е тема, която може да бъде отворена.

С "нужна е програма" ИТН покани първо независимите

С "нужна е програма" ИТН покани първо независимите

Три групи независими депутати са поканени

Павела Митова от ИТН разкритикува въпроса на Катинчарова за АЕЦ "Белене" като нелогичен на такъв тип срещи, в които се търси подкрепа за реализиране на третия мандат за съставяне на правителство. Ядрената енергетика трябва да се развива, но има достатъчно доклади, които възпрепятстват строежа на АЕЦ "Белене", уточни тя.

Красимира Катинчарова посочи, че могат да се поканят отново инвеститори и да не се започва пак отначало. Тя запита, ако се демонтират парогенераторите, те къде ще бъдат използвани и какво ще правим с тях? Ако вие казвате, че първо трябва да се направи експертиза, как това ще стане, за чия сметка, продължи да пита Катинчарова. Тошко Йорданов заяви, че ИТН имат разминавания с депутатите на Ивелин Михайлов по АЕЦ "Белене", но и това не може да бъде основание за подкрепа на едно правителство или не.

Павела Митова също добави, че ако независимите депутати от "Величие" държат само на изграждането на АЕЦ "Белене" като политика, то двете формации няма да се разберат за подкрепа за правителство.

Красимира Катинчарова заяви, че за "Величие" е важно дали ИТН се интересува от енергийната независимост на България и разрушаването на комплекса Мини Марица-изток. Павела Митова отново отговори на Катинчарова, че ИТН се интересува и се грижи за българската енергетика и от формацията обаче не считат, че Маришкият комплекс трябва да бъде затварян по какъвто и да било начин. Митова подчерта, че базови мощности не са само Белене, а и в АЕЦ "Козлодуй", ПАВЕЦ и др.

Тошко Йорданов обяви, че е против да се поставя АЕЦ "Белене" като ултиматум от страна на депутатите на Ивелин Михайлов. Той запита АЕЦ "Белене" ли е нещото, с което имаме разминавания за реализацията на правителство или можем да говорим и за други неща? Ако това е нещото, което сме дошли, няма смисъл да обясняваме законодателната програма, подчерта Йорданов.

Тошко Йорданов без празни приказки: Има шанс за третия мандат
Обновена

Тошко Йорданов без празни приказки: Има шанс за третия мандат

Двама-трима души трябва да решат дали да пратят страната на избори

Красимира Катинчарова не е дошла да поставя ултиматуми, но изграждането на АЕЦ "Белене" е приоритет за депутатите на Ивелин Михайлов. Ако вие припознавате това като цел, която си струва да бъде развивана, тук нашите интереси съвпадат и можем да започнем да водим разговори по останали политики, репликира Катинчарова.

Йорданов отсече, че АЕЦ "Белене" е прецакан проект и трябва да се стартира отначало. Красимира Катинчарова обаче не остана удовлетворена от отговорите от страна на ИТН за АЕЦ "Белене" и отказа да води повече разговори с формацията на Слави Трифонов за съставяне на правителство. Тя призова ИТН да не горят мостове, по които все още не са тръгнали.

Така депутатите на Ивелин Михайлов няма да подкрепят третия мандат на ИТН. Според Катинчарова "Има такъв народ" нямат сериозно отношение към съставянето на правителство с третия мандат.

Тя посочи, че дори да бъде съставено правителство с третия мандат, то няма да е стабилно.

Според Красимира Катинчарова липсва амбиция от страна на ИТН да проверяват дали могат да вкарат решение за изграждането на АЕЦ "Белене" в комисията по енергетика в Народното събрание. Какъвто и интерес да се подхване по темата, то е бягство от отговорност и мимикрия, но не и истинска амбиция за поемане на отговорност, обясни Катинчарова.

ИТН получи третия мандат

ИТН получи третия мандат

Тошко Йорданов обеща прозрачен процес