Съдебната реформа и антикорупционно законодателство, но с отстраняване на дефицитите в нормативната уредба. Това предложиха от ИТН на бившите си партньори от ПП-ДБ в кабинета на Кирил Петков.

Избор на омбудсман е сред приоритети на ИТН, с сред спешните такива са законите по ПВУ. Важно е и попълването на регулаторите. Хората на Слави Трифонов смятат, че трябва да се приеме законът на ПП-ДБ за лицата, подаващи сигнали. Но той има дефиците, които могат да бъдат отстранени. В здравеопазването за ИТН е важна превенцията.

Формацията се притеснява, че както имаме служебно правителство, така и ще имаме служебен еврокомисар. Пълна интеграция в Шенген искат от ИТН. Ние сме дясно мислеща политическа сила, заяви Тошко Йорданов и отчете, че и ПП-ДБ са такива и настоя за балансиран бюджет. ИТН са против прогресивното данъчно облагане.

Не само темата Македония свързва ИТН и Възраждане, но ДПС ги дели
Обновена

Не само темата Македония свързва ИТН и Възраждане, но ДПС ги дели

Още другата седмица да влезе закона за референдумите

За справедлива съдебна система се обяви Надежда Йорданова. Тя попита дали "Има такъв народ" падкрепя идеята за ограничаване на правомощията на главния прокурор. Осъзнавам, че това е сериозна политическа цел, смята бившият правосъден министър. Не разбирам защо ми задавате този въпрос, ние нямаме различия по темата, отговори Тошко Йорданов. Когато имало обща цел и различията можело да се преодолеят, според него. И двете формации се обявиха "за" съдийска независимост.

Божидар Божанов от ПП-ДБ се поинтересува какво е мнението на ИТН за електронното досъдебно производство. ИТН са за електронно правосъдие, макар че смятат че е финансово неаргументирано, но не изключиха това да стане факт в един момент.

Венеция Нецова пък пита за изсветляване на икономиката и за капиталовите разходи, както и за данъчните облекчения за младите семейства. Според Тошко Йорданов сивата икономика се генерира от административната тежест. Много често контролните органи са в ролята на рекетьори, изтъкна депутатът. За ИТН сивата икономика намалява, когато има редовно правителство.

Формацията на Слави Трифонов направи предложение държавата да подпомогне младите семейства за закупуване на първо жилище. Като държава и нация имаме сериозен демографски проблем, отчете Тошко Йорданов. От ПП-ДБ попитаха и за визията на ИТН за реакция срещу хибридни заплахи.

Колективните органи на ПП-ДБ ще се съберат и ще се произнесат за бъдещото на третия мандат, стана ясно след срещата. И Тошко Йорданов констатира, че двете формации нямат непреодолими различия. 

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

Психологически спокойна среща за ИТН и БСП, коментира Йорданов