Парламентарната група на "Има такъв народ" не успя да реализира третия и последен мандат за съставяне на правителство. Затова днес в президентската институция влязоха председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Драгомир Петров, които върнаха на президента Румен Радев празна последната папка, която дава възможност за съставяне на кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание.

Припомняме, че връщането на мандата неизпълнен бе обявено предварително от лидера на ИТН Слави Трифонов.

Тошко Йорданов първо благодари на президента Румен Радев, че третият мандат е бил връчен на тях. Позитивното е, че разговаряхме с всички политически партии без една, посочи Йорданов. И добави - ИТН нямат сериозни различия с останалите формации, но политическата мъдрост не достигнала на политическите партии. Специално изречение Тошко Йорданов отдели на една политическа партия, която не се била решила в срок и от това следва, по думите на депутата от ИТН, нейната отговорност. Намекът на Тошко Йорданов бе към ПП-ДБ.

ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат

ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат

Отиваме на нови избори

Разговорът е една добра основа за 51-ото Народно събрание, така че ви връщаме мандата празен, каза Йорданов и подаде обратно взетата преди седмица папка от президента.

Президентът Румен Радев благодари на ИТН за усилията да оползотворят третия мандат в сложна политическа обстановка. Спиралата от избори продължава да се завихря и това предизвиква раздразнение и ключови процеси - блокаж на институции, отчуждение на гражданите от изборите, а дори и съмнения в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата, посочи държавният глава.

По думите му решенията на кризата са в ръцете на партиите, а основите на една коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Румен Радев призова за съдържателен политически дебат и честна игра в следващите седмици. Иначе политическата ситуация у нас ще е обречена в процедури или такива, изпразнени от смисъл. 

Петъчни срещи на политици в НДК

Петъчни срещи на политици в НДК

Лидерът на ИТН потвърди слуховете

След срещата си на четири очи с държавния глава Тошко Йорданов призова гражданите да внимават за кого да гласуват и кого изпращат в парламента.

Депутатът припомни, че още преди гласуването на промените в Конституцията са предупредили, че те ще доведат до хаос.

На въпрос смятат ли, че Димитър Главчев ли трябва да остане служебен премиер, Тошко Йорданов препрати въпроса към държавния глава.