Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател. Това коментира пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Тепърва ще се види дали процедурата по съставяне на служебен кабинет по новите правила ще продължи да работи, по мнението й. Всеки, който бъде назначаван или избиран за позициите в домовата книга, трябва да си дава сметката, че е потенциален премиер, според нея.

Сега трябва да бъдат избрани омбудсман и заместник-омбудсман. Димитър Главчев влиза в конфликт със Закона за Сметната палата в длъжността си като министър на външните работи, по мнението й. Затова и не е ясно дали той ще се върне начело на одитния орган. Киселова прогнозира, че Главчев ще се върне в Сметната палата. Горица Грънчарова е с изтекъл мандат като заместник-председател на одитния орган.

Нормално е Грънчарова да се опре на предишния кабинет, според нея.

анкета

Ще се справи ли Горица с изборите

Виж резултати

Да, за това е назначена 17.9%

Като всички останали - не 20.9%

Тя е кукла, но кой е кукловодът? 38.1%

Предстои да видим 12.8%

И през октомври се ходи за гъби 10.3%

Припомняме, зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на нов служебен кабинет. Тя трябва да върне папката на  държавния глава в 11 ч. днес. Грънчарова проведе множество разговоро във връзка с избора на министри от кабинета й. Официална информация не беше оповестена, но част от министрите в правителството на настоящия служебен премиер и външен министър Димитър Главчев (преди това - председател на Сметната палата), потвърдиха, че ще запазят постовете си и в новия състав на Министерския съвет или заявиха готовност за това.

Йотова: Грънчарова-Кожарева представя кабинет, другото е дезинформация

Йотова: Грънчарова-Кожарева представя кабинет, другото е дезинформация

Не вижда дискриминация в Закона за предучилищното и училищното образование