Г-жа Горица Кожарева ще представи кабинет, до този момент не е казала друго и всяко друго внушение за мен е дезинформация. Тя трябва да не се поддава на влияние и натиск, до този момент с нищо не го е показала. Ако не представи състав, президентът отново ще се обърне към "домовата книга".

Това заяви в събота вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от "Нова". Йотова участва в местността Петрова нива в Националния възпоменателен събор, посветен на 121 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Според нея нов кръг разговори за служебен премиер би бил следствие на промените с Конституцията.

"Дано Кожарева подбере хора с максимална степен на доверие от българското общество, за да се проведат честни избори. С поправките в Конституцията се забърка страшна каша, президентът се опитва да върне стабилността, съгласно правомощията, които има. Предполагам, че с наближаване на изборите страстите ще са все по-нажежени", допълни тя.

Припомняме, че кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева има срок до понеделник да представи състав за служебен кабинет, който да оглави. На 9 август президентът Румен Радев определи заместник-председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател.

Радев обяви и дата за предсрочния вот - 20 октомври.

Пеевски се опитва да сплаши г-жа Горица Кожарева. Това написа във "Фейсбук" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод номинираната за нов служебен министър-председател. Той твърди, че лидерът на ДПС "праща сивия си кардинал, Иван Мирински, да натиска Калин Стоянов да остане начело на МВР. Внушава, че който е тръгнал срещу Пеевски, не бил прокопсал". В заключение Петков призова Горица Грънчарова-Кожарева да не се страхува от тези "сенчести типове".

Горица Грънчарова-Кожарева - новият месия на България?

Горица Грънчарова-Кожарева - новият месия на България?

Според Антон Кутев тя трябва да има пълна свобода при избора на министрите в служебния кабинет

Йотова коментира и други актуални теми в страната, сред които и Законът за предучилищното и училищното образование.

Според нея не може да се говори за дискриминация в новите промени в Закона.

"Не разбрах как ще се прилага законът на практика. Дискриминационен момент не виждам. Важно е да се види как ще се изпълнява в училищата. Подобни дискусии е имало в много страни от ЕС, но аз съм спокойна. Определени малцинства защитават правата си, но докато го правят, преминават в крайности. И тази болест ще изживеем, важното е да запазим децата", обясни вицепрезидентът.

Президентът Радев не наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Това става ясно от прессъобщение на президентството.

Държавният глава е изразил отношението си към промените с подписването на указ за неговото обнародване, отбелязват от прессекретариата на държавния глава по повод отправените въпроси за това какво отношение ще вземе той относно гласуваните от Народното събрание законови промени.

Миналата седмица депутатите забраниха в училищата да се популяризира "нетрадиционната сексуална ориентация".

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти също призова държавния глава да не позволява обнародване на промените.

Протест и контрапротест заради забраната на ЛГБТИ пропагандата в училищата

Протест и контрапротест заради забраната на ЛГБТИ пропагандата в училищата

По-рано днес стана ясно, че президентът е обнародвал законовите промени