Втора вечер се провежда протест пред сградата на парламента, като недоволството на събралите се граждани е срещу приетия вчера закон, с който се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин - пряко или косвено, идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната в системата на образованието, предаде БТА.

Организаторите на протеста са "ЛевФем", "Феминистки мобилизации", "Феминистка библиотека", ЛГБТИ организация "Действие", "Български фонд за жените" и други феминистки и ЛГБТИ+ организации.

Недоволстващите настояват законът да бъде отхвърлен и да бъдат предприети адекватни мерки срещу тормоза на учениците заради тяхната действителна или приписана сексуална ориентация и полова идентичност.

Пред парламента те скандираха "ВЕТО на закона", "Засрамете се" и "Няма да мълчим и няма да търпим". В района има засилено полицейско присъствие.

Законът беше подкрепен от Светия синод, като църквата изрази своята признателност към депутатите за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България. И от "Консервативният институт" подкрепиха закона.

Законопроектът обаче беше отхвърлен от Националната мрежа на децата, която сне доверието си от народните представители след приетия пропаганден законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. Партията "Зелено движение" също осъди закона.

Асоциацията на европейските журналисти посочи в своя позиция, че приетият законопроект е не просто дискриминационен, но и удивително приличат на мерки, предприети от авторитарния режим на руския президент Владимир Путин.

"София прайд" 2024 в борба за евтина смяна на пола и включване в учебниците на ЛГБТИ

"София прайд" 2024 в борба за евтина смяна на пола и включване в учебниците на ЛГБТИ

Шествието започна с концерт на едни от най-популярните артисти в странат