Основната задача, която президентът Румен Радев открои в думите си към номинираната от него Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер, е с управлението си да свали напрежението. Самата Грънчарова беше лаконична, приемайки мандата, и увери, че ще вложи всичките си сили да осигури нормално функциониране на държавата в преходния период и да огранизира и проведе честни избори.

Точно в 10.30 държавният глава връчи мандата на Горица Грънчарова-Ножарева, като й даде срок до 19 август да представи структура и състав на служебно правителство, за да може изборите да се проведат на 20 октомври - два месеца след встъпването в длъжност на служебното правителство.

За избора си да назначи Грънчарова-Кожарева за премиер, Румен Радев открои богатия й административен опит, но направи и намек, че след оттеглянето на Димитър Главчев от съгласие за втори мандат на практика пред много къса домова книга и останал без избор.

Румен Радев изказа надежда и че Горица Грънчарова ще разчита "само на себе си".

Румен Радев благодари на Димитър Главчев за поетата отговорност преди няколко месеца, когато е бил единственият, изправил се пред предизвикателството в труден момент. Президентът открои, че при предишните си решения за служебен премиер винаги се е стремял да прави избор за равноотдалечен от всички текущи партии на политическия терен.

Въпреки положителната си оценка за смелостта на Главчев, Румен Радев открои натрупалите напрежения и съмнения за политическа намеса и употреба на служебната власт.

Делян Пеевски притеснен за Радев - не осъзнавал, че е мистър Кеш

Делян Пеевски притеснен за Радев - не осъзнавал, че е мистър Кеш

Радев и Копринков били изключително объркани хора

Кризисните служебни правителства трябва да успокояват напрегнатата политическа ситуация, смята Румен Радев, а Главчев според него трудно би постигнал тази цел особено на фона на изострената ситуация при започналата вече предизборна кампания.

Затова и Радев се обърна към "силите, знанията и опита" на Горица Грънчарова "да имаме кабинет, който да ни преведе през тази ситуация".

Номинирата на служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева прие мандата, заявявайки че е с ясното чувство за отговорност и беше лаконична - целта й ще бъде да осигури нормалното функциониране на държавата, а основна си задача вижда в организирането и провеждането на честни избори. 

Румен Радев посрещна партиите с "не можем повече да бавим", а и има избор от премиери

Румен Радев посрещна партиите с "не можем повече да бавим", а и има избор от премиери

Делян Пеевски, който не присъства, стана повод за реплики