Премиерът Димитър Главчев отстъпи крачка назад и вече не иска да приеме един втори мандат като служебен премиер. С отказа от съгласието си, изказано по-рано, той съкращава избора, който държавният глава Румен Радев вчера обяви, че има.

"Бих желал да обявя, че оттеглям заявената готовност да приема за втори път поста на служебен премиер", написа Димитър Главчев в пост в профила си във Фейсбук. Аргумент за това -  сваляне на политическото напрежение.

Димитър Главчев благодари на екипа си за свършената работа и отново заявява, че ще продължат да изпълняват работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател.

Димитър Главчев отрече да е правил ала-бала и да е седял в чужди скутове

Димитър Главчев отрече да е правил ала-бала и да е седял в чужди скутове

И не знаел какво повече да каже

По-късно през деня и от Париж, където премиерът отиде да поздрави българските състезатели на Олимпийските игри, той обясни и мотивите си да изтегли готовността си да бъде служебен премиер - "да запази добро име, което смятам, че имам".

Опасността за името и достойнството му той си обяснява с усложнената политическа обстановка и напрежението, появата на спекулации за зависимости. Като пример за недобрата обстановка Главчев дава и неосъществената идея да се иска смяна на първия, както той се изрази, човек в държавата по Конституция - председателя на Народното събрание.

Премиерът сподели, че преди няколко месеца е поел тази позиция поради липсата на други желаещи от възможни варианти. "Сега се появиха други кандидати, нека да им се даде шанс", призова Главчев.

Иначе той даде добра оценка за работата на правителството си: "Нашето правителство си свърши работата, нямаше никакви забележки по провеждането на изборите. Запазихме европейския път на България."