"Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство, а решението дали да продължим да работим, е на президента Румен Радев. Ако не сме ние, от сърце можем да пожелаем успех на следващия служебен кабинет. А за нас - ние не сме се занимавали с ала-бала, не сме седели в чужди скутове и повече не знам какво още да кажа". Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев.

Той отчете, че в служебния кабинет не са "коленичили на никого, освен при едноминутно мълчание на заря-проверка". "Може да изглежда като хвалба, но ние се отчитаме какво сме свършили, а вече другите да преценяват кое и как е било", посочи Главчев в очакване днешното заседание на служебното правителство да е последно за този му мандат.

Димитър Главчев не пропусна да обясни и каква е задачата на служебното правителство. Основната задача на всяко служебно правителство е организирането на честни и прозрачни избори - смятам, че никой не е възразил, че те се случиха точно така. Дори някои неща се случиха за първи път - в Министерство на електронното управление в процеса по удостоверяване на машините за гласуване участваха медиите, партиите и неправителствения сектор, разясни премиерът.

БСП в очакване на новия служебен премиер

БСП в очакване на новия служебен премиер

Гуцанов отрече за разговори са сваляне на Рая Назарян

Той увери още, че въпреки че страната се управлява от служебно правителство, продължават усилията за членство на България в Еврозоната и влизане в т.нар. сухопътен Шенген.

По отношение на пожарите в страната, Главчев отчете, че ситуацията в момента остава най-сериозна в планината Славянка.

Главчев изброи част от ангажиментите, които служебното правителство е изпълнило към българското общество, посочвайки отпускането на средства за над 184 млн. лева на ВУЗ-овете и научните организации за увеличаване възнагражденията на академичния състав; отпускането на помощи за засегнатите от наводненията и пожарите в страната това лято; основният ремонт, който в момента се прави на Дунав мост; строителството на магистралата между Русе и Велико Търново и пътя Ботевград - Видин; напредъка по разчистването на терена, на който ще бъде построена бъдещата детска болница, за която вече има и проект.

По темата за строежа на Националната детска болница в кв. "Горна Баня", Главчев заяви, че се съкращават сроковете за почистване на терена. Вече имаме и проект за болницата - леглата ще се увеличат на 422, ще има 24 клиники и отделения, а усилията ни са да има детска психиатрия във въпросната болница, каза още служебният премиер.

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

ПП бърза да предложи алтернативен премиер на Радев?