Все още продължават разговорите с потенциалните кандидати за министър-председатели по домовата книга, но не можем повече да бавим процеса и не трябва да го бавим. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на политическите сили в 50-то Народно събрание на консултациите за съставяне на нов служебен кабинет.

На поканата се отзоваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". От страна на ГЕРБ присъстват Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова, от ПП-ДБ - Атанас Атанасов, Николай Денков и Божидар Божанов, от "Възраждане" - Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров, от ДПС - Йордан Цонев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш, от БСП - Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов и ИТН - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

Радев заяви, че предизборната кампания на практика е започнала и призова партиите за точност, придържане към темата и аргументираност. 50-ото НС не излъчи правителство и неизбежно отиваме към поредните избори, но, за да насроча дата за изборите, съгласно указ по Конституцията, трябва първо да се проведат консултациите, да се определи кандидат за служебен министър-председател и по негово предложение да се назначи служебно правителство, обясни президентът конституционната процедура.

Румен Радев не пропусна да разкритикува и промените в Конституцията. Съгласно промените в Конституцията правомощията ми са драстични ограничени и затова веднага след като ИТН върнаха неизпълнен третия мандат, пристъпих към разговори с всички потенциални кандидати за премиер по домовата книга, напомни държавният глава.

Президентът Румен Радев заяви, че усеща леко неудобство у партиите за консултациите за служебен кабинет и призова политическите представители да не преминават в реплики и дуплики както в пленарна зала, въпреки че това се случи.

Рая Назарян не иска да е служебен премиер
Обновена

Рая Назарян не иска да е служебен премиер

ГЕРБ ще се бори за победа на изборите

Той посочи, че най-деликатната и трудна част да обсъди с бъдещия премиер служебния кабинет, с което може по някакъв начин да повлие. "Спрямо господин Главчев за нито едно от неговите назначения не съм влияел по никакъв начин и ще продължа да не го правя. Аз посочвам кандидата за министър-председател и той избира, предлага", заяви Румен Радев и припомни, че на номинация на Даниел Митов за МВнР се е противопоставил принципно.

Румен Радев заяви, че все още действащият служебен премиер Димитър Главчев не присъства по време на консултациите, защото сегашната ситуация е по-различна отпреди. Сега вече не е само един изразилият съгласие да поеме поста, а има и други, заявили готовност да станат служебни премиери, става ясно от думите на Румен Радев, който обаче не каза имена.

Припомняме, че освен съгласие за втори мандат от Димитър Главчев, в публичното пространство се завъртяха другите нови "съгласни" да премиерстват от домовата книга - подуправителят на БНБ Петър Чобанов и заместник-председателят в Сметната палата Горица Кожарева. Официална информация за това няма обаче до този момент.

Радев обеща, че ще вземе крайното решение максимално бързо кой да е служебен премиер и след това ще обяви датата за следващите предсрочни парламентарни избори. Такава дата му бе предложена - 20 октомври - от страна на БСП, а и ГЕРБ изразиха съгласие с нея. Това, според тълкуването на процедурата, означава, че клетвата на новото служебно правителство трябва да е на 20 август, изрази несъгласие Румен Радев. Той призова предизборната кампания да се води така, че да може партиите да си говорят помежду си. Радев очаква конфигурацията в парламента с партиите да бъде една и съща.

Радев към партиите: Тук пак сте си същите

Радев предупреди и за нови поред избори, ако не се промени подходът в предизборната кампания, както и се завърза интересна размяна на реплики, втора за срещата, между държавния глава и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. На констатацията на последния за тупика в политическата ситуация, Румен Радев отговори, че избори след избори, а "тук пак сте си същите".

Как виждат пътя напред за разрешаване на политическата криза партиите?

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков първи взе думата. Той заяви, че политиците държат повече ангажираност към Конституцията и на принципите на правовата държава и парламентарна демокрация. Той бе категоричен, че политическите групи и представители не бива да се бъркат в компетенциите със съвети, оценки и напътствия затова какъв трябва да бъде кабинетът и кой да е номинираният премиер както и кои да са министрите. ГЕРБ са доволни от вчерашната позиция на президента Румен Радев с това да не се допуска позицията на председател на Народното събрание да бъде обект на политически инженеринг и да доведе до това с определен дизайн да се определи кой би бил подходящият за едно определено мнозинство служебен министър-председател.

След Желязков думата бе дадена на втората по численост парламентарна група - ПП-ДБ. Акад. Николай Денков също заяви, че ПП-ДБ няма да влизат в процеса по определяне на служебния кабинет, но поиска да се проведат честни избори. И напомни, че ПП-ДБ нямат доверие към сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. "Когато със следващия служебен министър-председател обсъждате кабинета, да се потърси друг ръководен състав на МВР", препоръча акад. Денков. По-късно съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов също заяви, че основната задача на служебния кабинет е да гарантира честни избори. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов показа, че не е безпристрастен и вие може да се дистанцирате публично от него, призова Атанасов. Отговорът на Радев бе, че контрол върху работата на правителството осъществява Народното събрание.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък смята, че консултацията е излишна, тъй като повече от нещата са ясни. В служебния кабинет са назначени хора на Делян Пеевски и Бойко Борисов, посочи Костадинов. Той смята обаче, че ако президентът има право да избере между Господ или човек на Пеевски, би избрал човек на Пеевски за служебен премиер. Костадин Костадинов пък не вижда подходящ човек от домовата книга на държавния глава, подходящ да стане служебен премиер.

Румен Радев отговори на Костадинов. Той поясни позицията си в защита на парламентаризма - не може да се подхожда и не може да приеме председателят на Народното събрание да бъде подменен само и само да стане назначение на човек, удобен за служебен министър-председател. "Политиката трябва да работи с мисъл и визия напред, но специално да се сменя председателят само с тази цел - аз категорично не го приемам, тъй като позицията ми е в защита на парламентаризма."

Думата взе и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който опонира на Константин Константинов. "Не е мястото тук да се обсъждат лидерите на политически партии и да се говорят определени неистини", скара се Цонев на депутатите от "Възраждане". Йордан Цонев подчерта, че парламент, в който няма мнозинство и което не носи отговорност за действията по отношение на законодателството, но и по отношение на бюджета, на изпълнителната власт, е меко казано опасен, защото създава лошо законодателство и на моменти вредно.

Според Цонев колкото по-бързо приключи парламентът, толкова по-малко опасности ще има.

От името на БСП Борислав Гуцанов акцентира, че след промените в Конституцията и ограничаване правомощията на президента, трябва да се избере най-равно отдалеченият премиер, за да се гарантира честният вот. За 3 години това ще са седмите поред предсрочни избори според БСП ще има още една задача - 31 август трябва да бъде номиниран и кандидат за еврокомисар на България. Гуцанов добави, че съчетаването на предсрочни избори на 20 октомври с частичните местни избори по места би било добро решение.

Румен Радев даде думата и на "основния виновник" да се ходи на избори и които "не са успели да задържат спасителния пояс" от държавния глава - ИТН, на които определения се наостри председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той пък от своя страна прехвърли вината за предсрочните избори на двете най-големи партии (ГЕРБ и ПП-ДБ). Ако едната имаше малко повече разум би имало правителство, но другата безотговорна половинка я докарахте вие, заяде се Йорданов, визирайки даването на път в политиката на Кирил Петков и Асен Василев първо като служебни министри.

Според него хората в домовата книга за кандидати за служебен премиер са близки до ГЕРБ и ДПС. Тошко Йорданов определи като глупави и вредни направените промени в Конституцията през декември месец миналата година. "Вие спазвате процедурата по Конституция за консултациите, но ако можете с новия министър-председател да създаде по-голямо усещане за честност на изборите би било добре, но не зависи от вас, а от този, който имате на разположение", каза още Йорданов.

В рамките на разговора беше откроено и че до 31 август трябва да се даде заявка по процедурата за избор на нов български еврокомисар, на което държавният глава открои още по-важен елемент от личността в номинацията - ресора на този еврокомисар. Румен Радев призова за единна позиция и кандидатура, зад което да застанат всички.

Румен Радев призова партиите за отговорен и разумен диалог, като изрази все пак задоволство, че е седнал на една маса с всички парламентарно представени партии. Той се надява НС да работи, да функционира и да оказва контрол върху министрите и парламентарната трибуна да не става предизборна.

Крайната цел трябва да е ясна - длъжни сме да гарантираме на гражданите сигурност, спокойствие, усещането, че има държава и че тази държава стои зад техните интереси, каза още президентът.

Румен Радев увери, че максимално ще гледа да движи процедурата за изборите, за да бъде в полза на партиите.

Третият мандат бе тест за ИТН, изборите следват

Третият мандат бе тест за ИТН, изборите следват

В настоящата ситуация на дълбока политическа криза Конституционният съд се превръща в изключително ключова институция