Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е готов отново да стане служебен министър-председател. Разбира се, ако президентът му възложи този пост. Главчев беше заявил своята готовност още след като първият мандат не се реализира. 

"Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил е министърът на външните работи", каза Главчев, цитиран от БНР.

Димитър Главчев аргументира готовността си с добрата оценка на работата на комитета - "организирахме честни и прозрачни избори", както и заради екипа си, който също работи добре.

На въпрос не би ли сменил някой министър, например вътрешния, на когото не една партия му иска оставката, Димитър Главчев заяви, че първият сменен би бил министърът на външните работи.

Румен Радев разговаря с Рая Назарян за служебен кабинет

Румен Радев разговаря с Рая Назарян за служебен кабинет

Президентът поиска ИТН да опровергае слуховете за заговор срещу Назарян

От днес, след като от "Има такъв народ" върнаха третия последен проучвателен мандат на президента Румен Радев започна и процедурата преди седмите поред предсрочни парламентарни избори - избор на служебен премиер, съответно конституиране на служебен кабинет и предизборна кампания.

Държавният глава вече проведе среща днес с председателя на Народното събрание Рая Назарян - новото име в "домовата книга" за назначение на служебен премиер, но нейната позиция е на отказ на приеме поста служебен премиер. 

Според промените в Конституцията, които Конституционният съд не събори с решението си от 26 юли, за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В момента и няма омбудсман, след като Диана Ковачева стана съдия в ЕСПЧ, а заместничката й изненадващо напусна поста още през март месец, малко преди да стартира процедурата по първия преглед на "домовата книга". Гуверньорът на БНБ отказа, като изрази съмнения в законността и съвместимостта на постовете. Подобна позиция изказаха и заместниците му. 

Димитър Главчев днес отказа да коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. "Не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", заяви Главчев.

Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е необходимо председателя на Палатата да прави предложения за своите заместници. Мотивите на вносителите са, че ако председателя на Сметната палата е и служебен премиер, той не може да предложи своите заместници.