След като и третият и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство от 50-то Народно събрание не се реализира, предстои назначаването на служебно правителство. Държавният глава Румен Радев ще разговаря с всички от т.нар. домова книга, включително и с председателя на НС Рая Назарян. Единствено с нея Радев не е водил разговори при предишния кръг консултации, затова и смята да я покани на разговор още днес.

Това стана ясно от думите на президента в рамките на процедурата по връщане на третия мандат от страна на "Има такъв народ".

Рая Назарян е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на служебно правителство и ще я покана още днес на разговор, обяви държавния глава.

Тревога държавният глава изрази с коментара си, че т.нар. списък от домовата книга става още по-къс, а с последното решение на Конституционния съд правомощията на президента остават силно орязани. В последните седмици единственият от възможните кандидати за поста служебен премиер близък до ПП-ДБ Андрей Гюров бе отстранен от поста си подуправител на БНБ. 

Румен Радев увери обаче, че ще се придържа към повелите на Конституцията.

Румен Радев използва журналистическите камери, които бяха в президентството, за да опровергае "медийни слухове", като поиска ИТН да свидетелстват дали представители на президентската институция е участвал в партийни сбирки на формацията на Слави Трифонов. Радев изрази недоволство, че клюки от медии, известни с недобри практики, се подемат от телевизии и дори се повтарят от известни анализатори.

Тошко Йорданов отрече всякакви такива инсинуации, като заяви, че "Има такъв народ" са водили разговори само за съставяне на правителство, където и е ясно, че представител на президентската институция няма място.

ГЕРБ трескаво питат „Има такъв народ“ преврат ли правят

ГЕРБ трескаво питат „Има такъв народ“ преврат ли правят

Ключът за кабинет е в ГЕРБ, уверява Тошко Йорданов

Припомняме, слухът за заговор за сваляне на Рая Назарян стана повод за напрежението и в последната среща на "Има такъв народ" в събота с ПП ГРЕБ. Ден преди това, в петък късно вечерта, стана ясно, че е имало среща между ИТН, ПП-ДБ, Възраждане и ДПС без Пеевски. Още от миналата седмица се лансира слух, че има такъв сценарий, който бе коментиран и лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.