Утре Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарно представените партии, макар и да няма още име за премиер. Това стана ясно от коментара на президента Румен Радев пред медиите в столичния хотел "Маринела".

Такава консултативна среща се проведе и при предишната рулетка, но на нея присъстваше настоящия премиер Димитър Главчев, който вече бе дал съгласието си да заеме поста. Изрично Радев посочи, че такава възможност за консултации не се изключва от закона. Това означава, че утре в 17 ч. при президента ще отидат представители на всички парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, Възраждане, ДПС на Пеевски, БСП и ИТН. В тези срещи независими депутатите не присъстват.

Президентът Румен Радев все още разговаря с потенциалните кандидати за нов служебен премиер, след като третият и последен проучвателен мандат не бе успешно реализиран. "Водя разговор с тези хора по така наречената домова книга, някои дори са извън страната и трябва да се отнесем сериозно към всяка една опция", заяви Радев. 

Всяка партия ще търси удобен и лоялен човек, коментира президентът и разкритикува отново промените в Конституцията.

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

Суматоха кой да бъде следващият служебен премиер

ПП бърза да предложи алтернативен премиер на Радев?

 

Той посочи, че в момента всички преживяват вторичните трусове от злополучните промени в Конституцията, които обаче имат по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. Тези промени вече се връщат като бумеранг върху техните създатели и те вече ерозират устоите на парламентаризма и на редица важни институции в държавата - НС, БНБ, Сметната палата и омбудсмана, изтъкна държавния глава.

Според него професионализмът повече не може да бъде водещ критерий за назначаването на представители в държавните институции.

Димитър Главчев отрече да е правил ала-бала и да е седял в чужди скутове

Димитър Главчев отрече да е правил ала-бала и да е седял в чужди скутове

И не знаел какво повече да каже

На въпрос дали знае за тайните срещи между ИТН, Кирил Петков, Атанас Зафиров и Костадин Костадинов за отстраняване председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян, Радев призова медиите да не го замесват, тъй като не участва в никакви конспирации и преврати. "Ако някои си е правил сметката да отстрани госпожа Рая Назарян, за да сложат удобен за тях председател на Народното събрание, явно тези са забравили, че последната дума имам аз. Аз никога няма да назнача този човек, ако ще да е и Господ, защото никога не бих легитимирал едно такова омерзително отношение към българския парламентаризъм", отсече Румен Радев.

Пеевски иска Радев да си свърши работата, а не като мистър Кеш да "мести зелки"

Пеевски иска Радев да си свърши работата, а не като мистър Кеш да "мести зелки"

Разкри за още "тайни срещи" за свалянето на Рая Назарян