Пореден епизод от пълния разпад на държавността виждат от БСП в днешната ситуация Атанас Зафиров. На брифинг той подчерта, че за нескопосаните промени в Конституцията са виновни партиите, които са изменили основния закон. Зафиров видя още опасност от крах на парламентаризма и демокрацията, каквито ги познаваме.

Припомняме, че номинираната от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева днес върна на държавния глава връчената й папка с предложение за състав на кабинет. Той обаче не хареса решението й да остави начело на МВР Калин Стоянов и изтъкна, че провеждането на честни избори при това положение е би било невъзможно, като обяви, че няма как да подпише указ за съставяне на служебно правителство.

анкета

Ще се справи ли Горица с изборите

Виж резултати

Да, за това е назначена 17.9%

Като всички останали - не 20.9%

Тя е кукла, но кой е кукловодът? 38.1%

Предстои да видим 12.8%

И през октомври се ходи за гъби 10.3%

БСП подкрепя решението на държавния глава, изтъкна той. Калин Стоянов създава напрежение в обществото, е мнението на социалистите. Не може един човек да се превръща в препъни камък за функционирането на държавата, категоричен бе Зафиров.

Димитър Главчев се завръща в играта

Димитър Главчев се завръща в играта

И остава на пост толкова, колкото е необходимо

Този парламент е напълно изчерпан, смята още червеният депутат. Иначе левите отново критикувана неграмотно и некадърно проведените конституционни промени. Няма как 50-ото Народно събрание (НС) да бъде резервоар на домовата книга, смята Атанас Зафиров. Той призова отказалите премиерския пост в новия служебен кабинет да преосмислят позицията си, защото това било тяхно конституционно задължение.

Левите са настояли за свикване на председателски съвет. Утре Изпълнителното бюро на БСП се събира, за да реши какво ще е поведението й в тази ситуация. Вече сме на ръба на Конституцията , смята още Атанас Зафиров. Всяко отлагане на изборите може да задълбочи конституционната криза. Парламентът повече не трябва да взема никакви важни решения. ПП-ДБ дължат отговор защо пробиха Конституцията, настоя Зафиров, който очаква от тях признание, че промените в основния закон са били грешка.

ПП-ДБ канят всички партии без ДПС-Пеевски на консултации

ПП-ДБ канят всички партии без ДПС-Пеевски на консултации

За избор на заместник-председател на Сметната палата