Партията "Има такъв народ" ще върне неизпълнен третия мандат на президента на 5 август. Това се разбира от пост на Слави Трифонов на неговия профил във Фейсбук.

По думите на Трифонов въпреки допирните точки между партиите, с които се проведоха разговори за съставяне на правителство с третия мандат, който беше връчен на ИТН, виновниците за провала са ГЕРБ и ПП-ДБ, които не дадоха своята подкрепа. 

При положение, че нямаме различия, тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно. И то е така - глупаво и безотговорно. Тези политически субекти са ПП-ДБ и ГЕРБ. ПП-ДБ се скриха зад ръководните си органи и отказаха да дадат ясен отговор. Защо? Вероятно заради политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция, който продължава да се изживява като самодостатъчен. А ГЕРБ, въпреки разума и практицизма на експертите в тази партия, не успя да избяга от зависимостите на Бойко Борисов. Да ви припомня, че единствената парламентарна група, която искаше веднага избори бе групата на ДПС начело с Делян Пеевски. Е, Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски и изпрати страната на поредните предсрочни избори. Сигурен съм, че ще си понесе цялата политическа отговорност за това, пише в поста на Слави Трифонов.

Снимка 677532

Източник: Фейсбук: Слави Трифонов

Припомняме, че президентът Румен Радев даде третия мандат на 'Има такъв народ", след което партията покани всички парламентарни групи и независими депутати на разговори за съставяне на правителство с третия мандат, като на срещите бяха допуснати и медиите. На поканата откликнаха всички, включително независимите от ДПС около Джевдет Чакъров, както и независимите депутатите от разпадналата се "Величие" - тези около Ивелин Михайлов и тези около Николай Марков. На разговори не отидоха депутатите от ДПС около Делян Пеевски. 

По време на разговорите БСПнародните представители близки до Николай Марков и депутатите от ДПС около Чакъров казаха, че ще подкрепят третия мандат на ИТН, но партията получи отказ от "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ, както и от независимите около Ивелин Михайлов.

По време на вчерашната среща с представителите на ГЕРБ, които бяха последни в графика на ИТН, двете парламентарни групи откриха допирни точки, но имаше и напрежение, като поводът за това беше петъчната среща, която се е провела в НДК, неофициално, между ИТН, ПП-ДБ, Възраждане и ДПС без Пеевски. От изминалата седмица се лансира слух, че има сценарий за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян (ГЕРБ), който и лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти. Именно с това подозрение започна и срещата между ИТН и ГЕРБ.

ГЕРБ трескаво питат „Има такъв народ“ преврат ли правят

ГЕРБ трескаво питат „Има такъв народ“ преврат ли правят

Ключът за кабинет е в ГЕРБ, уверява Тошко Йорданов