Третият мандат е национално отговорна задача, а не партийна. С тези думи Тошко Йорданов откри срещата с ПП "Възраждане" в рамките на третия мандат в парламентарната рулетка. ИТН търсят общите неща и мнозинство за общите задачи пред страната.

Формацията отчете обща позиция с "Възраждане" за конституционните промени. Сходни идеи имат и за прякото участие на гражданите. Станислав Балабанов изтъкна общата съдба на двете партии за референдумите. Той се закани още следващата седмица промените в Закона за референдумите да се разгледат от 50-то Народно събрание. С удоволствие бихме разгледали вашите предложения, дори бихме ги обединили, обърна се Балабанов към представителите на "Възраждане". По думите му и двете партии имат принципна позиция, че хората трябва да бъдат питани.

Според ИТН бързото приемане на антикорупционния закон е показал дефицити. Затова партията е за последваща оценка на въздействие на закона и той да бъде така променен, че да е реално ефективен.

Тошко Йорданов с оферта към хората на Марков за 4-годишно управление

Тошко Йорданов с оферта към хората на Марков за 4-годишно управление

Виктория Василева: Даваме подкрепа за политики, не ние да участваме във властта

Костадин Костадинов също констатира, че двете партии са потърпевши от недопускане на референдумите им. За своя закон за референдумите "Възраждане" ползвали швейцарската практика. По някои теми двете партии нямали разминаване, само че партията на Костадинов била по-крайна. "Възраждане" иска въвеждане на пряка конституционна жалба и гражданите да могат да изискват съответен съдия да внася жалба до КС.

За по-лесен достъп на гражданите до съда, настоя Петър Петров. Партията ще внесе промени за намаляване на съдебните такси. Инцидентен текущ съдебен контрол върху текущите дела, искат още хората на Костадинов. В семейния кодекс двете партии също имали сходни идеи.

Последните главни прокурори бяха частна собственост на Пеевски, включи се в темата за съдебната реформа отново Костадин Костадинов. Законите трябва да се правят за хората, не за администрацията, изтъкна той. Затова Костадинов иска премахване на фигурата на главния прокурор.

Тошко Йорданов каза, че се търсят допирни точки, за да се стабилизират системите за 2-3 години.

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

Психологически спокойна среща за ИТН и БСП, коментира Йорданов

В сферата на енергетиката Павела Митева от ИТН заяви, че с "Възраждане" плуват в свои води, тъй като двете на 100% гласували текстовете за енергетиката. Искра Михайлова от Възраждане също отчете сходството в енергетиката. Възраждане е за изграждане на АЕЦ "Белене", подчерта обаче народният представител. АЕЦ Козлодуй трябва да бъде съхраняван.

ИТН са притеснени от спада на качеството на образованието и търсят радикални мерки, с които това трябва да се промени. Категорично сме против закриване на училища, това не е европейска практика, категоричен бе Костадин Костадинов. Разлика в образованието не трябва да има никаква, изтъкна той.

Костадин Костадинов е съгласен с ИТН болниците да не са търговски дружества. Здравната каса трябва са бъде демонополизирана, подчерта лидерът на "Възраждане".

ИТН са против служебен кабинет да излъчи следващия ни еврокомисар. НАТО е заплаха за националната сигурност, посочи Костадинов и настоя за премахване на американските бази. Що се отнася до ЕС, партията е за предоговаряне на условията за членство. За Македония имаме 100% съвпадение, отчете още лидерът на Възраждане. Той иска да се създаде министерство за българите в чужбина. Македония е втората българска държава на Балканите, категоричен бе лидерът на Възраждане.

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

В името на страната

След 2 часа разговори с ИТН, в които се изтъкваха допирните точки, най-накрая Костадин Костадинов каза какво ги разделя - именно ДПС. "Ние не правим разлика между ДПС без Пеевски и ДПС с Пеевски, за нас ДПС е ДПС, посочи той.

Пеевски е тумор в българската политическа система, който трябва да бъде отстранен, категоричен бе Костадинов и заяви, че сега Пеевски бил в процес на хирургическо отстраняване. Но създателят му си е тук, според него. Затова "Възраждане" няма как да подкрепи правителство, което има гласове на ДПС.