Страната има конкретни проблеми и ние трябва да ги решим. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след разговорите при държавния глава при получаване на третия спасителен мандат.

Той припомни, че има много важни законопроекта, които трябва да се приемат или ще загубим парите по ПВУ. База за здрав разум има, коментира още той.

ИТН са готови да загърбят всяка неприязън и обидни реплики. Ще се изготви график и ще бъдат изпратени писма до партиите, за да стартират разговорите още утре.

Първо ще се обсъдят приоритетите. Ако има съгласие, тогава ще се водят разговори за състава на кабинета. Разговорите ще са открити за медиите, стана ясно още от коментара на председателя на ПГ на ИТН. Той се надява преговорите да се случат бързо, за да стане ясно до края на седмицата дали има съгласие за съставяне на кабинет или не.

В преговорите ще участват експерти. Празни приказки не са нужни, категоричен бе Тошко Йорданов. Той е оптимист, че с третия мандат може да се случи кабинет.

Двама-трима души трябва да решат дали да пратят страната на избори, заяви депутатът. Сега щяло да се види кой има желание и кой не да се свърши работата в парламента. Ще чуем и приоритетите на другите партии, изтъкна Йорданов.

С ПП-ДБ имали различия, които могат да се преодолеят, както станало ясно на разговорите за втория мандат. Сега и медиите, и народът щели да видят кой иска и кой не да има редовен кабинет и какви са различията.

ИТН ще степенуват приоритетите пред страната, по които трябва да се работи. Много е важно да видим има ли държавници, а не партийни началници, каза Станислав Балабанов. Българските граждани ни изпратиха, за да изведем страната от кризата, допълни той. Сега щяло да се види има ли воля и разум, според Балабанов.

ИТН получи третия мандат

ИТН получи третия мандат

Тошко Йорданов обеща прозрачен процес

По-късно от пресцентъра на ИТН разпространиха снимки на изпратените покани. За утре, 30 юли, те са три - до трите групи независими депутати. Текстът на поканата е идентичен.

От 11 часа ще започнат преговорите с шестте депутати от разпадналата се ПГ на "Величие", които продължават да подкрепят идеологът Ивелин Михайлов. Това са Юлияна Матеева, Павлин Петров, Красимира Катинчарова, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

От 13 часа е срещата с седемте от другата група от "Величие" около Николай Марков и Виктория Василева. Имената са на Росина Калинова, Христо Борисов, Николай Марков, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви, Виктория Василева В тази среща е включен и Калоян Методиев, независим депутат, избран от листата на БСП, но изключен от парламентарната група на червените.

От 16 часа е насрочена срещата с депутатите от ДПС, които са изключени или напуснали ПГ на ДПС, ръководена от Делян Пеевски. Поканата е адресирана поименно до Джевдет Чакъров, председател на ДПС без да са изброени имената на останалите депутати.

"Страната е изпаднала в дълбока политическа, икономическа и социална криза. Не на последно място е нарушено и доверието между гражданите и техните народни представители. Едва ли има отговорен депутат в 50-ото Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма."

На срещата се предвижда да се обсъдят приоритетите за управление на страната, уточняване на най-неотложните проблеми и мерки за тяхното решение, както и да се уточнят срокове. В поканата на ИТН не се споменава програма, която партията на Слави Трифонов да предложи като изходен вариант за преговорите.