От ИТН са притеснени как служебният кабинет ще излъчи български еврокомисар. Той трябва да е достоен човек, каза Станислав Балабанов на брифинг в Народното събрания след клетвата на втория служебен кабинет на Димитър Главчев.

По думите на Балабанов предишните ни комисари били постни. Той очаква да получим същия ресор.

Номинацията на ИТН за комисар е Велислава Петрова. Тя е дипломат, бивш заместник-министър на външните работи с опит в международни институции и според Станислав Балабанов тя ще е достоен еврокомисар и ще защитава националните ни интереси.

Призоваваме Димитър Главчев да вземе правилото решение и да номинира Велислава Петрова, настоя Балабанов. ИТН са готови на разговор със служебния премиер.

Отново партията критикува измененията в Конституцията. Нямало значение кой е вътрешен министър. Такава е Конституцията и трябва да се съобразяваме с нея, изтъкна депутатът.

В следващия парламент ИТН ще измени основния закон. Надявам се всички да излязат и да гласуват, призова Балабанов, според когото куклите на конци в изпълнителната власт били много. Христо Иванов е виновен, смята той.

Припомняме, че ГЕРБ също обяви своята номинация за еврокомисар, като Бойко Борисов обяви, че това е Екатерина Захариева.

БСП гледа как кабинетът ще излъчи българския еврокомисар

БСП гледа как кабинетът ще излъчи българския еврокомисар

Тема №1 за социалистите е безводието

По-късно от пресцентъра на ИТН изпратиха биография на Велислава Петрова, като призоваха служебният премиер Димитър Главчев да я предложи за еврокомисар.

Петрова е с широк международен опит в ООН, Световната банка и други международни организации. Бивш заместник-министър на външните работи, участвал в преговори за Шенген, ОИСР и разширяване на ЕС. Има широко познаване на Европейското законодателство в сферите на здравеопазване, образование, технологии и иновации. Международно-признат учен с опит в Европа и страните от Глобалния Юг.

Тя е доктор на Биологичните науки, завършила в Кеймбриджкия университет.

От 2022 година е старши мениджър, Здравно законодателство и инвестиции в Международния алианс за ваксини и имунизации, Женева, Швейцария.

През 2023- 2024 година тя е старши консултант по здравно законодателство към Международната здравна организация. В момента Велислава Петрова е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения.