Новият стар служебен премиер Димитър Главчев иска парламентарните групи в 50-ото Народно събрание да представят до 29 август 2024 г. номинациите си за български еврокомисар.

В тази връзка Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарни групи, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. "Първото ми действие след встъпването ми във втори мандат като служебен министър-председател е да се обърна към вас с призив да вземете отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Считам, че това решение следва да бъде взето след допитване до най-представителния орган в държавата", пише той. Министър-председателят обяснява, че очаква номинациите до четвъртък заради изтичащия срок, в който страната ни трябва да представи официално кандидатурата си. "Уверен съм, че със съвместни усилия ще съумеем да излъчим най-достойните кандидати за заемане на поста еврокомисар от Република България", посочва още Димитър Главчев.

Той припомня, че през юли стартира процесът по сформиране на нов състав на Европейската комисия. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на ЕС новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. Към България бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар, препоръчително - мъж и жена. Ако страната ни номинира настоящия си еврокомисар, необходимостта от излъчване на двама кандидати ще отпадне. Срокът е до 30 август 2024 г.

БСП гледа как кабинетът ще излъчи българския еврокомисар

БСП гледа как кабинетът ще излъчи българския еврокомисар

Тема №1 за социалистите е безводието

Главчев заявява също, че българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво. Той отбелязва, че определянето на стратегическите цели на държавата и тяхното провеждане е задача на редовно правителство, излъчено от Народното събрание. По думите му към момента страната е в безпрецедентна ситуация, в която изпълнителната власт се упражнява от назначено с указ на президента служебно правителство, чиито цели и задачи са краткосрочни и оперативно ориентирани към осигуряването на приемственост във властта и провеждането на избори.

Съгласно утвърдената процедура, предложението за български еврокомисар трябва да бъде одобрено от правителството, независимо дали то е редовно или служебно правителство.

Припомняме, че от ИТН вече обявиха един свой кандидат - Велислава Петрова. От ГЕРБ пък предлагат за поста Екатерина Захариева.