Още двама посланици изразиха подкрепата си за провеждането на планирания за 26 юни в София Гей парад.

След като вчера това направи посланикът на Великобритания Стийв Уилиамс, който заяви, че в ЕС няма място за хомофобията, днес към позицията му се присъединяват посланиците на САЩ Джеймс Уорлик и на Норвегия Тове Скарстейн.

Приемането на различията, насърчаването на толерантността и борбата с предубежденията и дискриминацията са в основата на зачитането на фундаменталните права на човека, посочва Уорлик.

Той припомня, че преди четири десетилетия събитията в „Стоунуол" в Ню Йорк са поставили началото на движението за правата на хомосексуалистите в САЩ.

Днес тази нестихваща борба е прераснала в световно движение, което има за цел да гарантира на всеки правото на живот без насилие и страх, независимо от това, кой е той и кого обича, допълва още американският посланик у нас.

Уорлик не пропуска да отбележи, че президентът Обама е обявил юни за Месец на хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността в Съединените американски щати.

Ние отбелязваме това събитие, като отново потвърждаваме своята ангажираност за премахване на дискриминацията въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност и за гарантиране на равни права за всички.

Удвояваме усилията си за създаване на свят, в който всеки гражданин се радва на уважение в обществото и на еднакви свободи и равнопоставеност пред закона, продължава Уорлик.

По думите му „парадът на гордостта в София", който ще се проведе на 26-ти юни, представлява възможност за издигане на тази важна кауза.
Оценявам високо работата на организаторите на третия пореден Парад на гордостта в София в защита на човешките права и отправям най-добри пожелания за успешни и мирни чествания, посочва още той.

Третият прай парад в София е повод посолството на Норвегия да изпрати послание на всички, които празнуват различността и многообразието в този ден, посочва от своя страна посланикът на Норвегия Скарстейн.

За съжаление навсякъде по света членовете на ЛБГТ общността са подложени на дискриминация, която често остава безнаказана, заради факта, че те не парадират със своята различност.

Ние отхвърляме и осъждаме всяка форма на дискриминация, основна на сексуална или полова идентичност, се казва още в позицията на норвежкия посланик.
Според него подобно поведение (дискриминация - бел.ред.) е в разрез с принципите, на който се основава Европейският съюз.

Скарстейн допълва, че гарантирането на човешките права на ЛБГТ общността е задължение на централните и местни власти, както и на останалите институции, които са ангажирани с прилагането им.
Да почетеш различността е не само израз на начин на живот и мислене, това е демонстриране на уважение към основните човешки права, посочва още норвежкият посланик.

Той не пропуска да отбележи, че те се отнасят за всяко едно човешко съществото, независимо от неговата сексуална ориентация и пол. Тове Скарстейн също поздравява организаторите на третия парад на хомосексуалистите у нас, като им пожелава денят, в който ще се случи той, да е приятен и да премине без инциденти.