Министерството на външните работи на България посочва какво трябва да се знае във връзка с напускането на Великобритания на Европейския съюз тази нощ.

Вчера в 23,00 часа местно време (01,00 ч. на 1 февруари, българско време) Великобритания напусна Европейския съюз - решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени, уверяват от ведомството.

Трудно щял да се реши проблемът с ирландската граница след Брекзит

Трудно щял да се реши проблемът с ирландската граница след Брекзит

Това заявиха бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев и политологът Георги Киряков

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт.

Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени, поясняват от министерството.

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

На 31 януари, Кралството официално напуска ЕС

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство.

България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие, подчертават от Външно.

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Евролидерите предупредиха Великобритания да не се връща към блестящата изолация

Евролидерите предупредиха Великобритания да не се връща към блестящата изолация

Те имат предвид провежданата от Великобритания политика на Блестяща изолация в края на XIX век

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период.

Действащата в момента схема, позната като "Roam like at home", може да продължи да бъде прилагана само ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор, заключават от МВнР.