Лидери на Европейския съюз обявиха, че бъдещите отношения на Великобритания с Брюксел никога няма да бъдат така добри като по време на членството. Те се обявиха срещу "блестящата изолация", пише "Гардиън".

Те имат предвид провежданата от Великобритания политика на Блестяща изолация в края на XIX век за избягване на съюзи във външните си отношения.

Трудно щял да се реши проблемът с ирландската граница след Брекзит

Трудно щял да се реши проблемът с ирландската граница след Брекзит

Това заявиха бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемидчиев и политологът Георги Киряков

По-малко от 12 часа преди Великобритания да напусне ЕС, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давис Сасоли говориха за бъдещето на Общността. Те затварят страницата след три и половина години преговори за Брекзит.

Ние знаем много добре, че утре с изгряването на слънцето ще бъде отворена нова глава за нашия съюз от 27, обяви Фон дер Лайен, посочвайки амбициите на ЕС - борба с климатичните промени и приспособяване във все по-бързо дигитализиращата се икономика.

Тя смята, че ЕС се е превърнал в "световна икономическа работилница" през последните 47 г.

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

На 31 януари, Кралството официално напуска ЕС

"Нашият опит ни е научил, че силата не лежи върху блестяща изолация, а върху нашия уникален съюз. Никъде по света не можете да откриете 27 държави с 440 милиона души, които говорят 24 различни езика, разчитат на един на друг, работят заедно, живеят заедно. Това не е случайно, това е положено върху столетия споделена история, десетилетия споделен опит", продължи Фон дер Лайен.

Повтаряйки дългогодишната позиция на ЕС, тя добави: "Искаме да имаме възможно най-добрите отношения с Великобритания, но никога няма да бъдат толкова добри, колкото при членството".

Сасоли каза от своя страна, че нито една европейска държава "няма да успее да се справя сама" пред огромните предизвикателства.

"Просто списъкът с всички проблеми пред европейските държави...сигурността, околната среда, икономиката, финансите, миграцията - кои от тези проблеми могат да бъдат решени от една държава? Това прави Европа толкова полезна", смята той.

Междувременно говорителят на германското правителство Щефан Зайберт коментира, че Брекзит днес бележи "промяна" на блока, предаде АФП.

"Това е ясна промяна за Европа, защото Великобритания е важен член на ЕС в продължение на 47 г. - близо половин век", коментира говорителят.

По думите му Берлин се надява Великобритания да продължи да бъде "близък партньор и приятел".

"Ние съжаляваме (за Брекзит), смятаме, че повечето германци чувстват същото, но ние уважаваме решението на британския народ", каза Зайберт.

Великобритания официално ще напусне Европейския съюз в 23,00 часа по Гринуич.