Създават един публичен регистър по устройството на територията, който ще бъде създаден на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той ще обедини регистрите, поддържани от министерството, Дирекцията за национален строителен контрол, областните управители, общинските и районните администрации.

В регистъра ще се публикуват рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи и заповедите за премахването им, разрешенията за изработване на устройствени планове и техните изменения и др.

Условията и редът за публикуване и за поддържане на информацията в единния публичен регистър в актуален вид ще бъдат определени с наредба.

Проектът за промяна на ЗУТ е изготвен в изпълнение на правителствената политика за облекчаване на административно обслужване. Целта на промените е чрез обединяване на данните за устройственото планиране на територията, инвестиционното проектиране и строителството да се осигури бърз достъп до тях.

Законопроектът предвижда регистърът да се администрира от МРРБ, като ДНСК, областните, общинските и районните администрации ще могат да правят вписвания.

Ще се дадат ограничени права за ползване на отделна информация, без възможност за промени от гражданите. Всички данни в регистъра трябва да са достъпни по електронен път.

Проектът предвижда още да бъде приета наредба, която да определи общите правила за организацията на административното обслужване по ЗУТ. Целта е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията може да бъде намерен на интернет страницата на МРРБ в секция "Проекти на нормативни актове" и в Портала за обществени консултации.