Сдаването на властта от старо на ново правителство винаги е бил интересен момент. Особено интересен е, когато между двата кабинета е заложено доста сериозно противопоставяне, както бе сега между кабинета в оставка на Бойко Борисов и назначения от президента Румен Радев служебен кабинет на Стефан Янев.

Противопоставянето се прояви при сдаването на властта във финансовото ведомство, където министърът в оставка Кирил Ананиев и приемащият ведомството министър от служебния кабинет Асен Василев стигнаха до директен сблъсък по време на съвместната пресконференция.

Кирил Ананиев реши да презентира колко стабилен фиск оставя на своя наследник. Проблемът дойде от там, че Ананиев си позволи чисто политически по своята същност коментари по отношение на президента Румен Радев и неговото сутрешно изказване за тежкото състояние на бюджета. Той явно забрави, че точно Радев де факто е назначил заместника му Василев, който в такава ситуация трудно може да не реагира адекватно.

"Сутринта възникна въпросът, защо не сме подготвили и представили актуализацията на бюджета. Добре е да се знае, че до последно се разчиташе да бъде съставено правителство и затова оставихме на него да подготви актуализация, ако прецени, че е нужно. От една страна актуализация на бюджет не се прави за три дни. Това е сложен технологичен процес.

От друга страна не е редно старото правителство, което си отива, да направи актуализация без да знае приоритетите в политиките на новото правителство, което идва", каза Ананиев и след малко попита: "Вие ако бяхте на мое място щяхте ли да направите актуализация?" И веднага предизвика отговор от служебния финансов министър: "Да. Аз лично бих направил актуализация в малък размер, който да обезпечи мерките като 60/40, допълнителните 50 лева към пенсионерите, за които се знаеше още в началото, че трябва да продължат заради продължаващата пандемия.

Докато "изтъргвали" ГЕРБ, НАП събирала за бюджета, хвали се Борисов

Докато "изтъргвали" ГЕРБ, НАП събирала за бюджета, хвали се Борисов

Оставя бюджет на излишък от над 115 млн. лв.

И актуализацията трябваше да обезпечи финансирането им, без да се налага да се реже от други разходи. Това не е залагане на нови политики. Това просто е едно признание, че кризата е по-дълбока, отколкото сме очаквали всички в това число и ЕС. И че тази криза трябва да бъде финансирана по нормален начин", заяви министър Асен Василев. И тук Ананиев репликира, че в началото всички са критикували тези допълнителни 50 лева за пенсионерите, а сега всички искат да ги има.

Бившият вече финансов министър обясни, че изпълнението на бюджета засега върви много добре. Приходите според Ананиев също вървят добре.

Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищение

Николай Василев: Другото име на актуализацията на бюджета - разхищение

Не вижда в момента никаква нужда от актуализация

"През цялото наше управление ние прилагахме най-меките ограничителни мерки, което създаде възможности на бизнеса да функционира с неголеми затруднения и да носи доход. Към 30 април бюджетът бе на излишък от 115 млн. лева 0.1% от БВП, като със Закона за бюджета за тази година дефицитът е предвиден да бъде 3.9% или 4.9 млрд. лева. Състоянието на фискалния резерв към 30 април е 8.8 млрд. лева, като от него не може да бъде ползван Сребърния фонд от 3.3 млрд. лева, което означава, че бюджетът има кешова маневреност да посрещне разходите, които предстоят. Освен това преди края на този месец в бюджета ще влязат по програмата SURE 511 млн. евро, с което този фискален резерв ще се увеличи с още около 1 млрд. лева.", каза Ананиев.

В отговор на въпрос на news.bg обаче самият Ананиев уточни, че говори за излишък на Консолидираната фискална програма и призна, че салдото, което по закон трябва да не бъде превишавано, е на Държавния бюджет. Ананиев не отрече, че точно това салдо е силно отрицателно - за първото тримесечие дефицитът при него е над 1.8 млрд. лева (над 1/3 от планирания по закон за цялата 2021-а). Освен това в отговор отново Ананиев призна, че от обявените от него 8.8 млрд. лева фискален резерв, над 1.1 млрд. лева са вземания - договорени, но непостъпили средства (това са най-вече пари по европейски програми и най-вероятно там са и парите от SURE). Така че кешовата мобилност на хазната не е 8.8 млрд. лева минус 3.3 млрд. лева на Сребърния фонд, а 7.7 млрд. лева минус 3.3 млрд. лева.

Георги Ганев: Няма спешна нужда от актуализация на бюджета

Георги Ганев: Няма спешна нужда от актуализация на бюджета

Ако няма още една или две вълни на пандемията, бюджетът ще издържи

Разбира се служебното правителство може да попълва фискалния резерв с вземане на нов вътрешен и външен дълг. В Закона за бюджета е заложен лимит на нов дълг от 4.5 млрд. лева, от които, по думите на Ананиев, са ползвани само 800 млн. лева. Впрочем и парите по програмата SURE са дълг, но договорен и все още не получен. И освен това поемането на дълг си има своята цена - и политическа, и финансова.

Новият финансов министър Асен Василев уточни, че най-важната задача на служебното правителство е да обезпечи провеждането на изборите. Другата важна задача е да се опита да осигури средства, за да помогне на гражданите и бизнеса да се справят с предизвикателствата на кризата.

"Ще разчитам много на колегите в министерството и на техния професионализъм. Благодаря на г-н Ананиев, че въпреки продължаването на кризата след първото тримесечие, благодарение на вътрешни преструктурирания на разходи в министерството, са успели да осигурят финансиране на антикризисните мерки до края на май. От тук нататък ще трябва да се търсят възможности в рамките на съществуващия бюджет да се намерят средства за по-нататъшно финансиране на мерките.

Ние като правителство нямаме право на актуализация на бюджета. В края на март това е можело да стане, когато бе ясно, че заради проблеми с ваксинацията в ЕС, проблемите с пандемията ще продължат до края на есента. Но за съжаление този момент бе изпуснат и сега ще трябва да работим със съществуващия бюджет. А той е разчетен на базата на спиране на всички мерки след края на май, освен тези за медиците", каза Василев.