Нуждата от актуализация на бюджета е "зависи". Това заяви председателят на бюджетната парламентарна комисия Георги Ганев в студиото на БНТ.

Ако няма още една или две вълни на пандемията, бюджетът ще издържи и няма нужда от актуализация. Но ако има още епидемични взривове, то бюджетът няма да издържи, обясни Ганев. Той посочи обаче, че в бюджета не са предвидени 50-те лева добавка към пенсиите и тази добавка трябва да бъде спряна. Това товари бюджета с милиард и триста милиона лева.

Икономически ситуацията не е добра и това се дължи на кризата заради ковид. Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад. Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Колегите, които искат актуализация сега, са внесли редица законопроекти, които предвиждат допълни разходи. Заради това са и настояванията за актуализация. Ганев обаче посочи, че депутати, парламентарни групи и Народното събрание не може да внасят актуализация. Това е инициатива на Министерски съвет, засега не виждаме да се иска това. Ако няма такова предложение, не може да се пипа закона за бюджета.