СДС предупреди за "неоправдана държавна репресия" във връзка с приетите на първо четене от парламента предложения на правителството арестите да могат да остават в тайна до 48 часа.

В позицията на партията се отбелязва, че поправката е обяснима само ако засяга заподозрени в престъпления, но от СДС не виждат достатъчно гаранции за това.

БСП не иска тайни арести в Наказателно процесуалния кодекс

БСП не иска тайни арести в Наказателно процесуалния кодекс

Няма да допускат да се "прикачат" текстове, нарушаващи човешки права

"За нас тези предложения са изключително грубо незачитане на принципите на правовата държава и демократичното общество", алармират сините и допълват, че "всяко задържане, без право на защита, е против Конституцията. Неспособността на разследването да събере безспорни доказателства не може да оправдае погазването на конституционни права и свободи".

"Правото на защита е измежду абсолютните права и всяко негово погазване рискува връщането към репресивните методи на разследване", поясняват от СДС.

Според партията подобна мярка, която касае дори непълнолетни лица, "може да се разглежда само като неоправдана държавна репресия, която освен всичко друго, ще доведе до нови загубени дела в Страсбург, за които ще плаща българският данъкоплатец".

Сините се опасяват, че мярката може да причини "сериозни психически и здравословни щети на близките на задържаното лице, които ще бъдат в неведение за причините за неговото 48 часово отсъствие. А още повече и за родителите на непълнолетните, които 24 часа няма да знаят къде са децата им".

"Липсата на истински десен коректив, представляващ свободните хора в българския парламент, е проблем за цялото общество. Тази липса се усеща особено силно при приемането на закони, които носят сянката на полицейщина и погазване на изконни права, защото спорната поправка е гласувана почти без дебати", категорични от партията и изразяват съмнение относно опозицията на БСП.

"За наследницата на БКП, която изкарваше хората от домовете им като хунта и те изчезваха безследно, това е обяснимо. Но как го допускат партии, с претенции, че са демократични", чудят се от партията.

Те призовават да се блокира промяната, ако не се внесат поправки за повече яснота и гарантиране на правата на човека.