Седем бебета - 5 момчета и 2 момичета, заченати ин витро, са се родили за по-малко от 2 години след старта на донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.

Програмата е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе" и стартира през втората половина на 2015 г

Първото бебе, заченато по програмата, Самуил, се роди на 24 октомври 2016 г., а седмото - Константин проплака за пръв път миналата седмица на 21 август. 

Пада лимитът за ин витро процедурите
Обновена

Пада лимитът за ин витро процедурите

Лично премиерът съобщи новината

Столична община отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство.

По общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на Министерството пределната възраст е 43 г.  

В бюджета на Столична община за тази година са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете. 

Още 3 двойки от София получиха общинско финансиране за ин витро

Още 3 двойки от София получиха общинско финансиране за ин витро

Всяка година общината гласува по 250 000 лв. за двойки с репродуктивни проблеми

След одобрение от специализираната комисия към Столична община, срокът за извършване на ин витро процедурите е 1 година. Програмата на СО финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции. Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски болници, които имат сключени договори със СО.

От края на 2015 г. насам по програмата са кандидатствали 54 двойки, от които са одобрени 48. Документите на нови 10 семейства - кандидати предстои да бъдат разгледани от специализирана комисия към Столична община в следващите седмици.