Преди да се пристъпи към мярка с онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки. Това увери министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова пред медии в кулоарите на Народното събрание. Като пример тя даде спиране на извънкласните занимания, увеличаване броя на тестването на учениците, обучение по график.

Преди обявяването на нови мерки, те ще бъдат предварително обсъдени с МОН и ще бъдат обяснявани на обществото - защо и на базата на какво се въвеждат.

Министър Сербезова обясни, че на база анализ на показатели ще бъде взето решение за евентуалното въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, като например преустановяването на плановите операции, стана ясно още от думите ѝ.

МЗ предупреждава: Училищата няма да се разминат с онлайн обучението

МЗ предупреждава: Училищата няма да се разминат с онлайн обучението

Има 32 дела за фалшиви зелени сертификати

Ежедневно експертите следят заболяемостта от COVID-19 сред медицинския персонал, разпространението на вируса на регионално ниво, заетостта на легловата база в лечебните заведения и т.н.

На журналистически въпрос относно намаляване сроковете на изолацията и карантината министър Сербезова коментира, че това се очаква да стане със заповед на главния държавен инспектор в началото на следващата седмица главният. Скъсените срокове са съответно от 14 на 10 дни и от 10 на 7 дни.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%