Обмислят промяна на срока на карантината за болни и контактни на болни хора от COVID-19. Новината съобщи зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов пред журналисти след заседание на националния пандемичен комитет в Министерство на здравеопазването.

Идеята е карантината на болни от COVID-19 да бъде променена от 14 на 10 дни, а за контактни лица от 10 на 7 дни, като Йорданов посочи, че решението ще стане факт следващата седмица.

Причината за това становище е, че новият вариант "Омикрон" протича по-леко и по-кратко.

Министерството на здравеопазването има план за затягане на мерките, като критериите ще бъдат различни - за различните случаи и региони.

Зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов е притеснен, защото се върви към пик на инфекцията от много високо ниво. "В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а все още не сме в пика на заразата. Много бързо ще минем този марш, който е, така че правим всичко възможно да осигуряваме допълнителни легла във всички структури", изтъкна той пред журналисти.

Георги Йорданов не уточни кога ще дойде пикът на следващата вълна от Омикрон, но все пак предположи, че това може да е в близките две седмици, въпреки, че не разполага с математическите данни, "които всеки ден се показват по медиите".

От Министерство на здравеопазването ще се подготвят да имат достатъчен брой педиатрични легла в трите категории - конвенционални, интензивни и реанимационни заради повишения процент заразени от инфекцията.

Другото, което ще предложат от Министерство на здравеопазването е ограничения при влизането в страната от така наречените екзотични страни. От утре заповедта на здравния министър ще предвижда всички чуждестранни английски туристи да представят валиден ПСР тест, освен зелен сертификат. Това се прави с цел, защото Великобритания е с най-голям процент заразени от Омикрон.

"Като общество ние не спазваме противоепидемични мерки, но хубавото е, че по новогодишните празници беше топло и хората бяха на опашки за храна, за други неща и никой не спазваше пространството, което е предписано, въпреки че навсякъде има табели. Страдаме от липсата на контрол и по-скоро на самоконтрол", категоричен бе Йорданов.

Йорданов е учуден, че досега страната е съществувала без такъв орган, който координира усилията на държавата в условията на пандемия. Основният въпрос, който бил обсъден на заседанието на комитета е темата за ваксинирането. Оценката на експертите от МЗ е, че страната остава в опашката на по процент на ваксинация в ЕС. След предварителните данни от преброяването може да се посочи, че ваксинираните в страната са 35.7%, като тук се изключват определени групи от населението - децата, които не подлежат на ваксиниране все още, посочи Йорданов.

По думите му отчита се едно нежелание на обществото като цяло да се ваксинира, защото това, което иска правителството е да постигне поне 60% ваксинация, като в Гърция например.

До края на месеца здравното министерство си поставя за цел да ваксинира нови 500 000 души, докато в първите дни на годината ваксинираните са 32 000 души. От анализа на ваксинираните, половината от тях са хората над 65-годишна възраст, привлечени от мярката от 75 лева. Това не са първично ваксинирани и не вдигат процента на тези, които могат да бъдат отчетени като стартиране на процеса на ваксинация, уточни Йорданов.

Допълнителни стимули за хората над 65-годишна възраст няма да бъдат предлагани.

Той посочи, че има много мерки, които могат да се вземат, като например опашките пред ваксинационните пунктове, като се осигурят мобилни групи за достатъчно хора, които искат да се ваксинират.

От Министерство на здравеопазването ще направи всичко възможно да улеснят хората, които желаят да се ваксинират. Каквито и мерки да вземе здравната администрация, няма да може да се справи, защото Омикрон циркулира сред децата. Йорданов призова родителите, когато видят детето си, че има симптоми на коронавируса, да го спрат и да не го пускат на училище или на детска градина, защото по този начин ще разсее вирус в училище или в детската градина.

Ваксинацията е доброволна и ще продължи да бъде доброволна, увери Йорданов.