Над 1,5 млрд. лв. повече приходи за 2016 г. досега, спрямо същия период на миналата година отчита финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с кметове на населени места от Област Търговище.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви още, че темповете, с които нарастват приходите, значително изпреварват ръста на икономиката. По думите му това доказвало, че когато държавата със своите органи, приходни администрации и сектори за борба с корупцията - си влезе в роля имало резултати.

Миналата година отчетохме 2,5 млрд. повече спрямо 2014 г. Ако ги сумирате спрямо същия период на 2014 г., имаме 3,5 млрд. ръст, което очевидно, е плод на усилията на държавата, която със своите органи е успяла да си свърши работата”, заяви Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че това е резултат не само от по-добрата събираемост на данъците, но и на борбата с ДДС измамите, както и борбата с контрабандата. Освен за повечето приходи в бюджета Владислав Горанов получи и положителна оценка и за работата с други министерства.

Съжалявам, че в предишния мандат не можах да намеря между Дянков и Цветанов този синхрон, който сега намерихме между вътрешно и финансово министерство. Разбира се, не мога да не отчета личната заслуга и на главния прокурор, знаете всяка сряда се събираме. Всички прокурори в страната съдействат максимум тези звена за борба с контрабанда и корупция да работят активно”, коментира премиерът Борисов събраните в бюджета повече средства.

Той бе категоричен, че приоритет са Северозападът, смесените региони, и магистрала „Хемус”. Освен това той обясни, че със събраните в повече пари ще бъдат подпомогнати кметовете на общините. „Тези пари, освен да намалим дефицита – помните от 3,8 сега е под 2% всичко, което излезе над чертата, ще отиде за кметовете и тези региони”, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов не остави без коментар и един от основните проблеми на смесените региони и на страната като цяло – безработицата.

„Проблемът ни е 7,3% безработица, голяма част от тях е в ромското население”, заяви Борисов и даде пример с Велико Търново, където безработицата е в размер на 2,3%.

Голяма част от ромското население иска да работи на смени. Проблем е липсата на работници. Вече в България проблем е, че безработните, които са – не искат да работят, а в същото време инвеститорите имат огромна нужда от работници”, заяви премиерът Борисов.

Той даде пример новооткрит завод в Димитровград, за който са нужни 3500 работници. „3 500 работници им трябват и ще ги събираме от Хасково, Пловдив – Пловдив вече няма работна ръка”, каза още премиерът Бойко Борисов.

Той се обърна към кметовете, присъствали на срещата с думите: „Да благодарим на всички тези кметове, знаят – кметовете ги делим един месец преди изборите само – през другото време са само наши”.