За проблеми със застрояването на яката на парк "Витоша" сигнализира днес изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев. Той е категоричен, че в парка от десетилетия няма застрояване, макар да има частни гори, но проблемите по арката стават все по-големи.

Причините за това, че чрез Общия устройствен план на Столична община е допуснато застрояване и то става съвсем законосъобразно.

На практика застрояването е възможно чрез вратички в закона - това са частни земи и собствениците им имат право да ги застрояват, но само като стопански постройки. Вместо стопански постройки обаче покрай парка и други био зони изникват вили, сигнализира Дунчев.

Това не може да бъде спряно, освен по политическо решение или чрез промяна на наредбите и законите, а може да се случи - ако се поиска промяна на Общия устройствен план и тези територии се прехвърлят отново в земеделски или горски територии.

Бум на търсене на имоти в село Бистрица заради открита минерална вода в района

Бум на търсене на имоти в село Бистрица заради открита минерална вода в района

Инвеститори от България и Македония вече са направили запитвания за покупка на терени

Такъв е случаят с огромния строеж над село Бистрица на границата с Витоша, даде за пример Дунчев. Става дума земеделска земя, предвидена за застрояване по ОУП и така се застроява, въпросът е как е изникнал този строеж. В Столична община са подадени сигнали от Демократична България, но те така и не са проверени, обясни директорът на ИАГ.

Дунчев поясни още, че има и територии, които съгласно ОУП са земеделски земи и се водят без право на промяна на предназначение, целта е била те да са биокоридори да преминават мечките, например, между Витоша и Плана, и там се забелязва да се урбанизират земеделски земи по втори начин, използвайки вратички по Наредбата за строителство на земеделски територии, позволяващи да се ограждат земеделски имоти и да се строят стопански постройки. Именно затова между Бистрица и Железница вече се виждат такива постройки - разрешителното за строеж е стопанска постройка, а то е всъщност вила. Единственият начин да се спре, е да се освети проблемът, да се повдигне като политически въпрос, законът го позволява, ЗУТ го позволява, наредбата, ОУП го позволява. Всички, които искат да си построят къща, могат да го направят, категоричен е Александър Дунчев.

В регионалното министерство събират предложенията за промени в ЗУТ - до 28 юни

В регионалното министерство събират предложенията за промени в ЗУТ - до 28 юни

Разпоредбите са за прилагането на изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти

Той коментира и нашумелия случай със строежа в ловно стопанство "Искър", като уточни, че е сигнализирал общината за три незаконни постройки там. В момента се правят проверки и вече има заповед за премахване на хотела, съобщи той. Тя обаче ще бъде обжалвана, разясни шефът на ИАГ.

Той е категоричен, че доказано и напълно официално строежът се свързва с името на Румен Гайтански - Вълка, който има установен договор за съвместна дейност с ловното стопанство.

Дунчев съобщи и за постоянни опити за включване на частни имоти в урбанизираната част на София, които валят към МОСВ.

Александър Дунчев коментира и още един проблем, на който Изпълнителната агенция по горите в момента прави широк анализ - с ловните стопанства.

"Има три вида стопанисване на животните с цел лов - дружинките ги стопанисват от времето на социализма с минимални такси, държавни територии, които са дивечовъдни участъци - 10%, те се отдават на фирми, срещу които стоят бизнесмени и стопанисват дивеча, и трети вид - държавните ловни стопанства. Там искаме да се поддържат най-добрите популации, само че последните 20 г. те са превзети от бизнеса, затова че са избрани на най-хубавите места за животните, дивите прасета правят най-хубави бивни, елените правят най-хубави рога, развъжда се елен лопатар.

"Бизнесът намери законов начин да се настани там", изясни проблемът Дунчев. В момента се прави анализ и се предвижда се внесе промяна в наредбите, за да може да се освободят Ловните стопанства, съобщи той.