Митническите и граничните власти на българо-турската граница в пунктовете "Капитан Андреево" и "Капъкуле" работят с пълен капацитет и увеличаване на броя обработени автомобили не може да има без това да се отрази негативно на нивото на контрол. Влошаване на качеството на граничния контрол обаче би било неприемливо и за българската, и за турската страна.

Такава констатация направиха директорът на агенция "Митници" Георги Костов и турският заместник-министър на търговията Ръза Туна Турагай, които се срещнаха тази вечер на "Капъкуле". Двамата обсъдиха интензивния трафик от товарни автомобили на българо-турската граница при "Капитан Андреево".

Бе постигнато съгласие, че комуникацията между българските и турските власти трябва да продължи като се търсят варианти за транспортни алтернативи, които да бъдат използвани за осъществяване на доставките на стоки.

В резултат на вече предприетите мерки от двете страни през последните години броят на обработените товарни автомобили, преминаващи през пункта "Капитан Андреево", непрекъснато се увеличава, а за последните 5 години е нараснал двойно. През октомври и ноември са обработени рекорден брой камиони.

Засиленият трафик през "Капитан Андреево" от една страна е свързан с ремонта на пункта "Хамзабейли", който е от турската страна на границата при "Лесово", от друга страна - на икономическата конюнктура, която предполага активен стокооборот между Турция и Европейския съюз.

След срещата Ръза Туна Турагай и Георги Костов дадоха съвместно изявление пред турски медии и отново подчертаха доброто сътрудничество между администрациите от двете страни и границата, като се ангажираха да работят съвместно за по-активна комуникация с превозвачите у нас и в Турция.