Късно тази вечер приключи проверката на изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков на пунктовете на УПТР на ГКПП „Капитан Андреево", съобщиха от ведомството.

Целта на проверката бяха сигналите за нерегламентирано препродаване на винетни стикери на територията на граничния пункт.

Ден по-рано инж. Янков изпрати на „Капитан Андреево" мобилни групи на Управление „Пътни такси и разрешителни", които да следят за регламентираната продажба на винетни стикери в района. При проверката днес се установи, че в района на граничния пункт работят денонощно 5 обекта за продажба на винетки, снабдени с достатъчно количество за продажба. Това са два пункта на „ДЗИ - Транс", две бензиностанции на „Лукойл" и една на „Шел" в непосредствена близост да границата. Всички обекти са снабдени с табели, обозначаващи продажбата на стикерите.

На територията на ГКПП „Капитан Андреево" са монтирани и указателни табели на три езика за задължението на влизащите на територията граждани да си закупят винетки. За разлика от ГКПП „Калотина", където има 26-километрова зона, в която МПС могат да се снабдят с винетки, на „Капитан Андреево" те се купуват непосредствено след влизането в страната, където са разположени съответните пунктове за продажба.

По време на проверката беше дадено указание от ГД „Гранична полиция" за демонтиране на две кабини на ветеринарните служби, които доскоро събираха таксите за дезинфекция, за да се освободят платната за влизащите в страната леки автомобили и автобуси.

В близко бъдеще предстои да се открият още два обекта на УПТР в граничния район, в които ще се продават винетки, за да се улеснят влизащите в страната граждани, уведоми Владимир Димитров - директор на УПТР в НАПИ по време на проверката.