Шест от десет музикални произведения в ефира да са български. Такива обществени настроения откроява национално представително проучване, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст.

Проучването е изготвено от Агенция "Алфа Рисърч" по заявка на организацията за управление на авторски права "Музикаутор".

72% от българските граждани изразяват желание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език. 43% от анкетираните споделят, че най-много обичат да слушат именно българска музика. Значително по-малко - под 10%, са предпочитащите чуждестранната.

Според статистиката ни от 2015 до 2018 година, българската музика в ефира на родните радиостанции прогресивно намалява - от 26,6% през 2015 година делът пада под 22% през 2018 година.

Данните от проучването бяха представени официално днес по време на пресконференция с участието на различни артисти и "Музикаутор". Те се обединяват зад националната кампания "За повече българска музика в ефира", чиято цел е гарантиране на обществения интерес и защита на българската музика.

Инициативният комитет на кампанията стартира онлайн петиция за повече българска музика в ефира, чиято цел е законодателна промяна и въвеждане на квота за българска музика в радиата и телевизиите.

Иван Димитров съобщи, че след внимателен анализ на международните практики и отчитане на резултатите от проучването експертите от "Музикаутор" са изготвили предложение за въвеждане на квоти с промени в Закона за радиото и телевизията. В тях е заложено предложението поне една трета от музикалното съдържание, извън филми, спорт, новини и реклами, да е българско. Освен това поне половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език.

Предложените промени предвиждат българската музика да звучи във времевия диапазон между 6.00 ч. и 22.00 ч., а на Съвета за електронни медии се възлага да следи за спазването на квотата.

Предложенията за законодателни промени ще бъдат депозирани днес в Народното събрание.