Всеки ден чуваме за настъпили катастрофи, отнели живота на много невинни хора. Всички апели за разумно шофиране не дава ефект. Вместо да намалява броя на пострадалите и загиналите на пътя хора, тя се увеличава. Затова спортистите от Националната спортна академия (НСА) организират кампанията "Дни на безопасността на пътя", която се провежда в цялата страна от 16 до 22 септември 2020 г. Кампанията е под мотото "Остани жив! Пази живота!" С помощта на симулатори те показаха нагледно какво може да се случи, ако човек не спазва правилника за движение по пътищата.

С доц. Димитър Илиев, преподавател в НСА в сектор "Автомобилен и мотоциклетен спорт" и бивш балкански шампион по рали състезания, разговаря Симеон Янев.

Доц. Илиев какво искате да покажете с кампанията на ROADPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), датираща в периода 16-22 септември?

Това е нещо много хубаво, което се случва най, защото ние като общество, ние като хора трябва да дадем обещание най-вече пред себе си, че няма да нарушаваме правилника за движение, че ще внимаваме, че когато шофираме и това е най-отговорната и важна работа, която вършим в този момент.

Всъщност проблемът до голяма степен с пътната безопасност идва от нас самите, че обичаме да си приписваме качества, които всъщност не притежаваме. Какво имам предвид? Ако спреш сега на следващия светофар и се огледаш около теб какво се случва, почти няма автомобил, в който някой да не цъка нещо по телефона - дали ще пише смс, дали ще разглежда снимки и такива неща.

Ние хората живеем с убеждението, че това нещо си го можем по подразбиране и че едва ли не законът само ни ограничава да си го правим свободно. Да, ама не! Доказано е, че в една постоянно променлива среда, всъщност ние не може да раздвояваме нашето внимание, а дори напротив - трябва да бъдем изцяло отдадени към работата, която вършим в момента.

Искам да акцентирам, че всъщност шофирането е професия, то не е просто някакъв документ, който ни дава право да караме. Ние вършим и то може би най-опасната професия в живота си, докато го правим.

Затова дни като днешния всъщност са страхотни, защото ни карат да се замисляме върху проблема. Карат ни по един малко по-различен начин да погледнем на това, което всъщност гледаме всяка вечер по новините. Мен лично ме е страх да пусна новините, за да не гледам тези човешки трагедии, които стават по пътищата.

Смятате ли обаче, че българският шофьор е толкова отговорен, че щом даде обещание, може да го спази на 100%?

Аз смятам, че човешката воля е това, което движи света напред, и това, което ни кара нас, хората, да се различаваме от животните. Ние имаме разум, имаме силите, интелекта да се справяме с по-различни проблеми, а в момента към днешна дата точно пътната безопасност е един от най-сериозните проблеми, които имаме цялостно като общество.

Това са хора, които нямат болести, хора, които са в активно живееща възраст и които мрат всеки божи ден - хора като мен, като теб и като нашия оператор. Това са хора, които излизат от вкъщи не с намерението да направят катастрофа, а излизат с намерението да свършат нещо, но така и не се прибират.

Кои са най-често допусканите грешки от страна на шофьорите?

Те са изключително много, но бих казал, че две от грешките са водещи. Това са скоростта, не разбираме до какво води високата скорост и докато не го осъзнаем, проблеми ще има. И втората грешка е разсейването - пак опираме до проблема с това, че в джоба си всеки държи целия свят и може да намери всичко каквото го интересува. Това нещо ни разсейва изключително много, докато шофираме.

Какво бихте посъветвали хората, които сядат зад волана преди да тръгнат на път?

Да знаят, че това е нещо, което, докато го вършат, не трябва да допускат грешка. Това ги посъветвам.