Задържан е един човек за съставяне на фалшиви български и американски лични документи. Престъпникът е упражнявал дейността си повече от две години. Задържан е в Шумен.На новината бе посветен нарочен брифинг на административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

След претърсване от дома му са иззети 13 000 лева в брой, 1.17 биткойни, 18 карти за теглене на виртуални валути, два лаптопа, мобилни телефони, хардсиск, както и множество снимки на американски и български документи за самоличност.

Тепърва предстои да се установява на кои и какви американски граждани принадлежат документите и за какво точно ще бъдат използвани те.

Гешев отчита успешно справяне с борбата с киберпрестъпността

Гешев отчита успешно справяне с борбата с киберпрестъпността

По думите му е пресечена търговия с фалшиви американски и български документи при акцията в Шуменско

Предстои в следващите няколко дни да се прецени дали са налице предпоставки делото да бъде изпратено по компетентната прокуратура в Шумен. Повдигнато е обвинение на престъпника и той е задържан за 72 часа. Обвинението, което ще му бъде е за приготовление за изготвяне на неистински документи за самоличност. Задържаното лице не е осъждано.

Директорът на ГДБОП Любомир Янев заяви, че цялата търговия на фалшивите лични документи се е осъществявала в интернет, като е използван даркнет за комуникация между престъпните контингенти, с които задържаният има връзка. Разследването е започнало по сигнал.

Към настоящия момент имаме информация, че задържаният е продал повече от 230 фалшиви документа на територията на страната, изтъкна главен комисар Янев.

ГДБОП погна киберпрестъпниците в Шуменско

ГДБОП погна киберпрестъпниците в Шуменско

При спецакцията има задържани

Осъществените сделки не били само на територията на България, но е имало много случаи, в които и чужди граждани осъществявали връзка с престъпника с цел закупуване на документи за самоличност. Тарифата за фалшивите документи била на стойност между 1500-2000 лв. в зависимост от документа.

Тепърва трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения и на хората от престъпния контингент за изготвяне на фалшивите лични документи.

Припомняме, че вчера ГДБОП погна киберпрестъпниците в Шуменско.

Днес главният прокурор написа в "туитър", че акция на прокуратурата и ГДБОП срещу закононарушенията в интернет пространството е била успешна.