Кризата в "Кремиковци" е овладяна.

Ще пристигат достатъчно суровини, за да може комбинатът да произвежда месечно в началото около 60 хил. тона валцувани черни метали с тенденция производството да достигне 90 хил. тона.

Това заяви Людмил Павлов, председател на синдикалната организация „Металурзи" към КТ „Подкрепа", цитиран от БНР.

Павлов обясни, че снощи в 23.00 часа е бил подписан договорът за ишлеме, като след 01.00 часа са били оформени всички документи и днес започват да пристигат суровини за нормална работа на комбината.

Ще започне и изплащането на заплатите на работниците.

„АрселорМитал" се издъниха по такъв начин, че два пъти излъгаха работниците за изплащането на майската заплата.

Въпросът за собствеността на комбината обаче остава открит и в съда ще се решава за обявяването на "Кремиковци" в несъстоятелност. Първото дело е насрочено за 29 юли.

До 25 октомври българската държава трябва да издаде комплексно разрешително за екология. В подписаното споразумение с компанията на „Ворскла Стийл България" пишело, че всичко, което трябва да се направи, за да бъде издадено екологичното разрешително, се поема за тяхна сметка.

Има ангажимент да се водят разговори с МОСВ за разрешителното за "Кремиковци".

Компанията ще постави и табла за замърсеността на въздуха в района на металургичния комбинат.

Да се надяваме, че представителите на Жеваго няма да излъжат работниците, коментира още Павлов.

Той смята, че двете фирми - кандидати за "Кремиковци", трябва да имат равен старт за придобиване на собствеността на металургичния комбинат "Кремиковци".

"Това обаче не се случи и беше дадено право на "Арселор Митал" да водят в съревнованието за комбината, добави Павлов.

Проблемът е, че те се издъниха по такъв начин, че два пъти излъгаха работниците за изплащането на майската заплата. Това доведе дотам, че снощи на протеста кремиковските работници явно показаха, че за момента вярват повече на представители на украинския бизнесмен Константин Жеваго, допълни синдикалистът.

Той не изключи възможността планираните протести на работниците да не се състоят. По-късно днес ще се вземе решение дали протестите продължат.