Организацията "Активни потребители" алармира, че производителите масово бойкотират и традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Твърдението им е базирано на тяхно проучване, при което са взети 48 проби от краве саламурено сирене, закупено от търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месеците септември и октомври 2022 г.

Резултатите показват, че от тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор по този показател е продуктът наречен "Свежо сирене", и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода.

При 34-те марки с цена под 14 лева, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко - общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени, пишат от "Активни потребители".

Според организацията всички открити изследването продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството, пояснява "Активни потребители".