Около 30 представители на сирийската общност в България дойдоха пред българското външно министерство, но не за да протестират, както бяха обявили, а за да връчат благодарствено писмо до външния министър Николай Младенов.

По този начин сирийците засвидетелстваха признателността и благодарността си към българското правителство за позицията му по казуса „Сирия".

Те бяха с фланелки, шалове и чадъри със сирийското знаме и плакати, призоваващи към незабавно спиране на убийствата на деца и свобода за Сирия.

Имахме депозирана молба до Столична община, за да проведем тридневна седяща стачка тук пред Министерството на външните работи с единственото ясно и категорично искане да бъде отзован Временно изпълняващият длъжността посланик на Сирия в България. Но правителството ни изненада като България стана 6-ата страна, която се включи в акта на страните от ЕС", разказа Надя Хамами от сирийската общност. Тя подчерта, че сънародниците й благодарят на България за последователната й политика по казуса „Сирия".

Хамами каза, че са много притеснени от случващото се в Сирия и че няма сириец в България, който да не е загубил свои близки и роднини.

"Има много безследно изчезнали хора и приятели, с които нямаме връзка и заради медийното затъмнение само можем да гадаем какво се случва там", добави тя.

Мосаб Шакуш от сирийската общност каза, че всеки ден Сирия е касапница и че под 50 души на ден не пада цифрата на жертвите.

Припомняме, че вчера от българското външно министерство обявиха, че ще уведомят с нота Временно управляващият посолството на Сирия в София Салах Сукар, че трябва да напусне България в следващите 72 часа.

Повод за тези действия са жестоките кръвопролития през уикенда в сирийския град Хула, където загинаха най-малко 108 души, включително 49 деца и 34 жени.

Само преди няколко дни външният министър Николай Младенов бе домакин на историческа среща на сирийската опозиция в България. Тя се проведе в Правец и на нея участваха около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена.