Представители на Сирийската общност в България се събраха без предварително предупреждение пред външното ни министерство, за да призоват за незабавното отстраняване на сирийския посланик у нас.

В същото време в сградата се провеждаше среща с временно управляващия посолството на Сирия у нас Салах Сукар и Николай Младенов заради трагичните събития от последните дни, по време на които в Сирия загинаха повече от 30 деца.

Водената от България политика за подкрепа на сирийския народ в борбата с диктатурата на Башар Асад се оценява от всички демократични сирийци по цял свят. В Сирия насилието и убийствата продължават вече 14 месеца и въпреки натиска за икономическа и социална изолация страната е заливана с куршуми и кръв.

Ние сме твърдо решени да видим Сирия свободна, обявиха от Сирийската общност.

В сряда обявяваме тридневна седяща стачка пред сградата на външното министерство с настояване посланикът да бъде отстранен. Призоваваме сирийската общност да не напада сградата на сирийската дипломатическа мисия в София и да постигнем целите си с мирни средства, допълват от групата.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН заклейми сирийското правителството за използването на артилерия в град Хула, където загинаха най-малко 108 души през уикенда.