Към настоящия момент системата за ранно предупреждение за бедствия, аварии и оповестяване известява 39% от населението на България. С тази модернизация, която направихме, новите общински центрове за оповестяване на населението за бедствия и аварии ще обхванат над 51%. Това обяви служебният екоминистър Росица Карамфилова на брифинг в Министерски съвет.

Проектът засяга 96 общински центъра и население от над 650 000 души.

Системата е модерна, ключова и дава информация за бедствие от наводнения и всякакъв друг характер. Системата ще дава и гласово оповестяване и съобщение.

Алианс за стратегическо управление иска централизирана политика срещу бедствия и аварии

Алианс за стратегическо управление иска централизирана политика срещу бедствия и аварии

Месец преди изборите Алианс за стратегическо управление постави важни за управлението на държавата въпроси, главно в частта на бедствията и авариите.

Карамфилова обясни, че това е първата стъпка, която държавата предприема, за да модернизира системата със средства по оперативна програма. Този инструмент винаги е бил ключов, но необходимостта от нейната модернизация е стояло на заден план. Заедно с МВР, ние не само че успяхме да заделим средства по оперативна програма с оглед недопускане загубата на средства, но направихме анализ в края на 2022 г., идентифицирахме възможностите и резултатите са налице. Това е един от най-бързо реализираните проекти от началото - от ноември месец миналата година до сключването на договора през февруари месец, доволна е Карамфилова.

Тя добави, че всичко се е случило благодарение работата на всички министерства. С тази стъпка се правят няколко стъпки напред за ключов превантивен инструмент за оповестяване на населението за ранни бедствия, предупреждения и аварии, коментира служебният екоминистърът.

От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев напомни, че МВР за втори път спасява проект.