Алиансът се представи преди месец (бивши военни, бел.ред.), а днес отново в пресклуба на БТА четирима от членовете му критикуваха липсата на държавна политика.

Доц. Милен Иванов, председател на УС на Алианса, преподавател в катедра "Наказателно правни науки и сигурност" на Юридическия факултет в Русенски университет "Ангел Кънчев", в периода 2004 - 2015 г. преподавател и заместник-ректор в Академия на МВР, представи идеите. Те са: централизиране на държавни политики в областта на бедствията и авариите, ясно разписване на стратегия за национална сигурност, превенция и ранно предупреждение, специализирано обучение на специалисти за всички видове дейности, изграждане на спасители и професионални дейности, обучение във военни училища, създаване на специализиран учебен център.

Иванов поясни, че трябва да се изработи законопроект за доброволците, подчерта, че липсва управляващ орган на "Гражданска защита" и е нужна поправка в Закона за бедствията, изграждане на рамка какво се случва с държавните институции при бедствие и спиране на тока и ясна дефиниция за "стратегически обект".

Бриг. ген. о.р. д-р Тодор Коджейков - член на УС на Алианса, в периода 2012-2014 г. е началник на НСО, бивш генерален директор на "Авиоотряд 28", попита за градските бани и бомбоубежищата в столицата.

Въпросът за липсата на държавна политика в областта на бедствията коментира и Иван Карапенев, бивш служител в "Гражданска защита" и представител в Комитета за гражданска защита на НАТО.

България не е задействала механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията

България не е задействала механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията

ЕК е запозната със ситуацията у нас