На 9 гранични пункта ще се проверяват при излизане от страната водачите за неплатени пътни глоби. До момента системата работи на ГКПП "Калотина", но до средата на другата седмица се очаква да се пусне и на още 8 пункта.

На шофьорите ще се прави проверка дали имат задължения и невръчени документи. Ще се предоставя възможност за заплащане на глобите чрез ПОС терминал.

За неплатени глоби ще се взима и книжката на шофьора. Така се оказва, че един шофьор може да може да излезе само като пътник от страната. Вчера се извиха сериозни опашки пред столичния КАТ именно от шофьори, които искаха да проверят имат ли задължения, за които не знаят, или отразени ли са в системата фишове и глоби, които те са платили вече.

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Огромни опашки от шофьори с неплатени фишове се извиха пред КАТ в София

Водачите бързаха да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата

Цялата операция има две цели - връчване на фишове и превъзпитаване на водачите, превенцията, обясни инспектор Иво Писанов, "Пътна полиция" в студиото на БНТ. В по-голямата част българите си заплащат глобите, при наличие на невръчени документи те се връчват и продължавате пътя си.

Трябва да спазваме законите и когато нарушим даден такъв, съответно е предвидено наказание. Недобросъвестната част от нарушителите е една много малка част от шофьорите у нас, според инспектора. По думите му по-големият проблем са транзитно преминаващите през страната нарушители, които си позволяват да карат с висока скорост.

Шофьори са платили над 12 000 лева на „Калотина” за стари фишове

Шофьори са платили над 12 000 лева на „Калотина” за стари фишове

Над 1928 неплатени фиша за повече от 363 700 лева са засечени до момента

Инспектор Писанов очаква акцията на "Пътна полиция" да има ефект и върху намаляване броя тежките пътни произшествия.