Със стойността на 1 литър реализирано краве мляко фермерът може да купи до 2.5 кг. комбиниран фураж за изхранване или 3 кг зърно.

Това съотношение е под оптималното ниво за рентабилността на сектора и от тук произтичат исканията и протестите, коментира земеделският министър Нихат Кабил на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

Ако не се вземат мерки, от ситуацията в животновъдството ще бъдат засегнати доходите на 370 000 стопанства, предупреди той.

Фуражите поскъпват в пъти, а млякото - с 30%, посочи министърът и допълни, че според аналитиците в краткосрочен план не се очаква цените на зърното да претърпят съществени колебания.

Това означава, че ако не бъдат предприети мерки в сектор животновъдство и по-специално в млечното животновъдство, ще бъдат затвърдени негативните тенденции, ще продължи да намалява поголовието и ще последва излизане на фермери от производствения сектор, заяви Кабил.

Според него ще имаме критична ситуация в период от 3 - 5 години.

Земеделският министър съобщи още, че е възложил съответни задачи на екипа на министерството, за да премине 2008 г. под акцента "преструктуриране на животновъдството".

До края на 2009 г. изтича срокът, в който млечният сектор трябва да бъде структуриран и да са покрити всички критерии за отглеждане на животни, за здравен статус, микроорганизми в млякото и т.н., припомни министърът.

За подпомагане на животновъдите се предвиждат субсидии в размер на 22 млн. лв. от план-сметката на фонд "Земеделие" и това е максимумът, подчерта Кабил и поясни, че сумата включва допустимото по евронормите 20% завишение.
Според него исканията на млекопроизводителите са нереалистични.

Ако държавата ги удовлетвори, ще бъде санкционирана от Европейската комисия, отсече той.

Повече от 11 млн. лв. не може да се предостави за млякото, категоричен е Кабил. Освен за субсидиране на качеството на суровото мляко са предвидени пари за поддържането на националния геофонд и на контролирана популация.
Има огромен риск да няма ресурс за подпомагане на другите направления, опасява се министърът.

Предстои дискусия в Министерския съвет, както и обсъждане на проблемите вУправителния съвет на фонд "Земеделие".