Депутатите не приеха, че разследването на тежки престъпления от общ характер, извършени от лица, заемащи висши държавни и управленски длъжности, се осъществява от заместник-главен прокурор за противодействие и борба с корупция. Той се избира от Висшия съдебен съвет (ВСС) с квалифицирано мнозинство от 2/3 от всички негови членове за срок от 5 години.

При осъществяване на дейността си и постановяването на актовете си той трябва да е независим от главния прокурор и да се отчита пред ВСС ежегодно.

На поредното заседание на комисията за промени в Конституцията стана ясно, че въпросният текст излизал извън обхваната на Обикновено Народно събрание.

Извън обхвата на обикновено НС, което извършва измененията в основния закон, се оказа и предложението на "Атака" за предсрочно освобождаване на главния прокурор. "Представяме свежо и смело решение", аргументира се Явор Нотев, като националистите предлагат това да става с искане на 2/3 от депутатите.

Самият Волен Сидеров каза, че партията му имала сериозни доказателства в подкрепа на това предложение, а именно „Яневагейт”.

"Да не чакаме други такива случаи, за да се получи наистина съдебна реформа", поиска атакистът. "Иначе останалото ще е камуфлаж", допълни Сидеров, който твърди, че гоненията срещу него са именно заради искането предсрочно да се освобождава главният прокурор.

Извън обхвата на обикновено НС се оказа и предложението на РБ за намаляване мандата на ВСС от 7 на 5 години.

Мина обаче текст на Георги Кадиев за работата на ВСС, което стимулира лидерът на червените да се включи в гласуването с вот „Против”. Приет бе текст, отнасящ се до възстановяването в длъжност на магистрат, който е бил на изборна позиция и след края на мандата й е решил да се върне в съдебната власт.

"Как приемаме неща по принцип, на второ четене сме", включи се юристът Михаил Миков. Димитър Лазаров се опита да му обясни процедурата, но соцлидерът го поряза: „Не искам обяснение”.

По думите му на второ четене се гласували окончателно текстове, а не по философия. "Лазаров не ги разбира", констатира и Волен Сидеров.

По време на изясняването кой какво разбира на част от депутатите и вносителите им стана скучно. Заседанието се обезсмисли първо за лидера на ДСБ Радан Кънев и той си тръгна.

След него, малко преди 16:00 часа и лидерът на социалистите си тръгна. Пред медиите той коментира безсмислието на днешното заседание. "По начина, по който комисията работи, очевидно тя няма да изпълни функцията си на помощен орган, за да подпомогне съществено Народното събрание", подчерта Михаил Миков в коментар пред News.bg. "Очевидно всичко това ще се повтори в пленарна зала в една безкрайно объркана процедура", смята той.

Били допуснати предложения, които нямали нищо общо с приетия на първо четене проект за изменение на Конституцията. Било абсурдно да се гласува дали са допустими или не, както се случва на заседанието. Очевидно е, че всичко това ще се изсипе и в пленарна зала, което вече тотално ще размие въпроса какви промени в Конституцията са приети на първо четене, какво ще излезе на второ четене, недоволен е той. "Когато аритметиката заменя политиката и сделки заменят политиката, се случва така", отсече Миков.

Лидерът на БСП не се нае с прогноза дали сметките ще излязат. След него и Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака" напуснаха заседанието.