Ултравиолетовата радиация на слънцето може да убие и да унищожи коронавируса. В това увери климатологът проф. Георги Рачев в сутрешния блок на БНТ.

Според него научната истина трябва да се казва на хората, а политическата истина е обект на специфични тълкувания, които са по-интересни. Коронавирусът, както и всички вируси не са живи, те са на границата между живата и на неживата природа. На топло и на влажно коронавирусът се чувства добре, обясни проф. Рачев.

Дори дрехата си да оставите на слънце, това би било сигурен начин да убием коронавируса. Природните дезинфектанти срещу вирусите са ултравиолетовата радиация и сухотата. Слънчевото, сухото и топлото време убиват коронавируса, смята климатологът.

Проф. Рачев посочи, че чистият въздух и вода вследствие на коронавируса щели да бъдат временно явление. Допреди пандемията във всеки един момент в небето имало между 10 - 15 000 самолета, като за час се изгаряли в небето 50 000 тона керосин. Тогава, когато човек е по-беден, започва обаче да използва горива, които са по-евтини, каза още той.

По думите на климатолога, за да стигнем до нулева емисия на въглероден оксид през 2050 г. ние ще трябва да имаме данъци и пари, с които да осъществим идеите около голямата зелена програма на Европа. "За да станем екологично чисти, на нас ни трябват пари, но от кризата ще излезем по-бедни и с по-малко пари. Ние имаме право да живеем в чиста среда и в хармония с природата, но това не може да стане с магическа пръчка", допълни проф. Георги Рачев, според когото балансът между климат и човешка дейност и пари е много фин и е трудно да бъде постигнат.

Типичен пролетен месец май може да се очаква със слънце и дъжд, а за лятото прогнозата на климатолога е за един до два градуса по-топъл сезон.