От финансовото ведомство са готови и с проект за актуализация на бюджета, който ще бъде внесен при сформирането на работещ парламент. Актуализацията на бюджета няма да бъде за сметка на увеличаване на дефицита, а ще се финансира чрез по-голяма събираемост на данъците и по-ефективно разходване, отговори на въпрос на News.bg служебният министър Асен Василев, по време на брифинга с отчета на дейността.

Във финансовата сфера служебният кабинет заварил недостатъчно планирано финансиране по антикризисните мерки, както и пълна липса на контрол как се харчат държавните средства, каза на свой ред министърът на финансите Асен Василев.

"Запазихме част от мерките във формата, в който бяха, други видоизменихме, но фокусът ни бе те да бъдат насочени към най-уязвимите групи", каза той.

По думите му в последния месец има значително увеличение на събираемостта на НАП, надхвърляща планираната.

2.5% е годишната инфлация към май 2021 г.

2.5% е годишната инфлация към май 2021 г.

Инфлацията от началото на годината пък е 1.7%

В икономическата сфера новата администрация има два приоритета - прозрачност и икономически растеж, каза на свой ред министърът на икономиката Кирил Петков.

Като основни свои постижения той открои промените в структурата на Българската банка за развитие и налагането на лимит на финансиране от нейна страна до 5 млн. лева, което следва да подкрепи малките и средни предприятия. Работи се и по изясняване и решаване на проблемите с ремонта на над 400 язовира, за която цел са отпуснати 631 млн. лева., а новата програма за възстановяване, анонсирана преди две седмици, следва да налее 2.5 млрд. лева финансиране в бизнеса, отчете още Петков.