Много е важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада. Това заяви служебният финансов министър Валери Белчев в онлайн рубриката "Властта говори" във Фейсбук.

Целта на служебното правителство е да продължат да плащат същите средства за пенсионерите. Направено е предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лева, като остатъкът до настоящата ковид надбавка да бъде нова ковид надбавка - предложението е да стане 60 лева, така че ако базовата пенсия стане 370, с надбавката тя отива на 430, уточни Белчев.

Той посочи, че не се планира до края на годината да се правят допълнителни емисии. Твърде вероятно е бюджетът да приключи балансиран, но с малък излишък, каза служебният финансов министър.

Пенсионна реформа служебното правителство не може да направи. Предвижда се минималната пенсия - 370 лева плюс надбавки в рамките на 60 лева поне за първите 6 месеца, когато ще бъдат валидни и ковид мерките.

За Бюджет 2022

Служебното правителство е длъжно да спази стабилността на държавата, а законът изисква МФ да внесе бюджет за следващата година. Партиите имат платформи, различни желания и планове, но нашата роля като служебен кабинет е да спазваме закона и да държим стабилността. Ние сме длъжни да внесем проектобюджет, но оттам нататък зависи от НС как ще го модернизира, обясни Белчев.

За реформи не можем да говорим още веднъж от позицията на служебен кабинет. Това, което искаме е доходите на българите да не спадат и да не страдат от движенията в икономиката от качването на цените, каза Белчев.

Инфлацията

Белчев изтъкна, че инфлацията притеснява всички, но тя не е чак толкова висока. Вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян и Белчев не очаква шокова инфлация.

Не се планира да бъде искан нов дълг. Лимитът, възможността да се тегли нов дълг е нещо от порядъка на 10-12 млрд. лв. Планът е да бъде заложен таван, който да стига до самия лимит. За план служебното правителство не е правило, но би било разумно и нормално да бъде планирана международна емисия.

Нека да не влизаме в спекулации за надбавките за пенсионерите. Има си разпределени правила - механизмът за компенсиране на пенсионерите си остава абсолютно същият и няма да останат пенсионери без надбавки, увери Белчев.

За минималната работна заплата

Минималната заплата не е достатъчнa, 10 000 лева също нямало да бъде достатъчнa. Трябва да се мисли и за работодателите, защото ако се вдигне прекалено много МРЗ, много фирми могат да фалират, посочи Белчев.

Според него това е една война и механизъм, който работи на принципа търсенето-предлагането. Белчев не може да отиде в едно предприятие и да каже колко трябва да се плаща. Нека се погрижим бизнес климатът да бъде добър и оттам нататък взаимоотношенията са между работодателите и работниците.

На него му се иска хората да имат по-високи минимални заплати, но самият пазар не е готов за по-голямо увеличение.

Диференцираната минимална заплата е нещо, което би разбъркала системата сериозно, би имало смисъл, но процесът за подготовка на една такава система би отнела много дълго време.

Данъците няма да бъдат увеличавани, увери Белчев.