Все още не са повдигнати обвинения и не са започнали следствени действия срещу задържания в Иран българин, съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му, шофьорът Живко Русев в момента се разследва от Революционния съд в град Табриз заради открити в камиона му 135 кг. хероин, съобщи БНР.

Утре министърът на външните работи Ивайло Калфин ще повдигне въпроса на среща със зам.-министъра на външните работи на Иран, който ще бъде на посещение у нас.

"Ние сме изисквали Наказателния кодекс и Национално-процесуалния кодекс на Иран с цел прокуратурата да направи своите разследвания, т.е. да види по какъв член биха могли да обвинят нашия български гражданин", информира зам.-министърът на външните работи.

Той съобщи, че консулът и посланикът ни в Техеран са инструктирани да отидат отново в Табриз и да посетят за втори път Русев, който е в тамошния затвор.

Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.

Керемедчиев обясни, че двамата български представители също са инструктирани да направят консултации с другите страни-членки в ЕС в Иран, за да се видят и други подобни случаи и да се установи коя практика ще бъде най-добрата за решаването на проблема.

Иранската прокуратура твърди, че Русев е само брънка от голяма организирана наркомрежа, която вече е успяла да изнесе по същия канал от Иран към Турция и България повече от 100 кг хероин. Другите заловени са свидетелствали срещу българина.

Нашенецът се кълне, че няма нищо общо с намерения хероин. Иранците обаче са категорични, че разполагат с неоспорими доказателства, от които става ясно, че няма как шофьорът да не е знаел, и твърденията, че дрогата била подхвърлена, са смехотворни.

Припомняме, на 28 януари стана ясно, че Русев е бил задържан през септември от иранската полиция, но българските власти са били уведомени едва преди две седмици. Той в момента се разследва и въпросът не е стигнал до съда.

Иранските власти твърдят, че 55-годишният Русев, роден в Гълъбово, е част от международна престъпна група, чиято цел е била да достави огромна пратка с наркотици от Афганистан за Германия.